Eerste Slag om Capua

In de wereld van vandaag is Eerste Slag om Capua een onderwerp geworden dat van groot belang is voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft var1 een ongekend belang verworven in onze moderne samenleving. Zowel op persoonlijk als professioneel niveau speelt Eerste Slag om Capua een cruciale rol in ons dagelijks leven en beïnvloedt onze beslissingen, interpersoonlijke relaties en de manier waarop we de wereld zien. Daarom is het essentieel om Eerste Slag om Capua en de implicaties ervan grondig te begrijpen, om succesvol door de hedendaagse wereld te kunnen navigeren. In dit artikel zullen we verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Eerste Slag om Capua verkennen, om licht te werpen op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Eerste Slag om Capua
Onderdeel van de Tweede Punische Oorlog
Eerste Slag om Capua
Datum 212 v.Chr.
Locatie Capua, Italië.
Resultaat Carthaagse overwinning
Strijdende partijen
Carthaagse rijk Republiek Rome
Leiders en commandanten
Hannibal Quintus Fulvius Flaccus,
Appius Claudius Pulcher
Troepensterkte
ongeveer 30 000 8 legioenen, ongeveer 40 000
Verliezen
onbekend onbekend
Tweede Punische Oorlog

Saguntum · Ticinus · Trebia · Cissa · Trasimeense Meer · Cannae · 1e Nola · 2e Nola · 3e Nola · 1e Capua · Silarus · 1e Herdonia · Boven-Baetis · 2e Capua · 2e Herdonia · Numistro · Asculum · Baecula · Grumentum · Metaurus · Ilipa · Crotona · Bagradas · Zama

De Eerste Slag om Capua was in 212 v.Chr. tussen Hannibal en een Romeins leger. Het Romeinse leger werd geleid door twee consuls, Quintus Fulvius Flaccus en Appius Claudius Pulcher. Het Romeinse leger werd verslagen, maar kon ontsnappen.

Geschiedenis

Capua, destijds de belangrijkste stad van de regio Campania, koos na de Slag bij Cannae de kant van Hannibal, waarop die in 215 v.Chr. de winter daar doorbracht. De Romeinen zouden geen serieuze poging ondernemen om Capua te heroveren vóór het jaar 213/212 v.Chr., toen een Romeinse leger zijn kamp dicht bij Capua opsloeg. Capua vroeg Hannibal toen om hulp. Hannibal trok vanaf Bruttinum noordwaarts op en verzamelde daar proviand voor Capua. De Capuaanse autoriteiten waren echter te laat met het regelen van wagens voor het vervoeren van het proviand. Voordat ze dit geregeld hadden, vielen de Romeinen Hannibals kamp aan terwijl Hannibals mensen bezig waren en de Romeinen veroverden het kamp na enkele pogingen. Hannibal ging terug naar Bruttinum en de Romeinen waren de heersers van het gebied.

Het gevecht

De Numidiërs, de Afrikaanse bondgenoten van de Carthagers, vielen samen met de Capuaanse cavalerie het Romeinse kamp aan en veroorzaakten een ravage. De Romeinen wachtten op Gracchus om hen te herbewapenen. Voordat Gracchus arriveerde vertrok Hannibal naar Campania en plaatste hij zijn kamp op de berg Tifata. De volgende dag lokte hij een veldslag met de Romeinen uit. Deze veldslag bleef lange tijd onbeslist. Toen de Romeinse legers echter een stofwolk uit het zuiden zagen komen vluchtten zij. Het stof kwam echter van een cavalerieleger, geleid door Gracchus om de Romeinen nieuwe soldaten te leveren.

Gevolgen

De Romeinen vluchtten en liepen daardoor de overwinning mis bij Capua. Hannibal ging naar het zuiden en versloeg de Romeinen onder leiding van Marcus Centenius Penula in de slag bij de Silarus. De Romeinen zouden opnieuw Capua belegeren nadat Hannibal daar weer weg was.