Ekström-ijsplateau

In de wereld van vandaag is Ekström-ijsplateau een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Van professionals tot amateurs, Ekström-ijsplateau heeft de aandacht getrokken van talloze individuen die het belang en de impact ervan op de samenleving beter willen begrijpen. Door de geschiedenis heen heeft Ekström-ijsplateau een aanzienlijke invloed gehad op verschillende aspecten van het dagelijks leven, van cultuur tot technologie. In dit artikel zullen we diepgaand onderzoeken welke rol Ekström-ijsplateau in de loop van de tijd heeft gespeeld, evenals de relevantie ervan in de moderne wereld. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we de verschillende facetten van Ekström-ijsplateau en de betekenis ervan in de hedendaagse wereld onderzoeken.

Ekström-ijsplateau
Ekström-ijsplateau (Antarctica)
Ekström-ijsplateau
Situering
Land Antarctica
Coördinaten 70° 41′ ZB, 8° 16′ WL
Hoogte 15 m
Foto's
Zijkant van de ijsplaat
Zijkant van de ijsplaat

Het Ekström-ijsplateau of de Ekström-ijsplaat is een ijsplateau op Antarctica. De ijsplaat bevindt zich aan de Prinses Marthakust van Koningin Maudland, tussen de bergketens Søråsen en Halvfarryggen.

Het ijsplateau werd voor het eerst in kaart gebracht door de Noors-Brits-Zweedse Antarctische Expeditie (NBSAE) (1949-1952) en werd vernoemd naar Bertil Ekström, een Zweedse werktuigbouwkundige bij de NBSAE, die verdronk toen de weasel (rupsvoertuig) die hij bestuurde, op 24 februari 1951 van de rand van het Quar-ijsplateau stortte.[1]

Het ijsplateau heeft een oppervlakte van 8700 km² en is 160 meter dik aan de rand met een hoogte van 15 meter boven de zeespiegel. Het Duitse onderzoeksstation Neumayer-Station III bevindt zich op de ijsplaat in het noordoosten bij de Atkabaai.