El Güegüense

In de wereld van vandaag is El Güegüense een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van de samenleving. Sinds de ontdekking ervan tot op de dag van vandaag is El Güegüense het onderwerp geweest van debat, studie en onderzoek op verschillende gebieden, wat heeft bijgedragen aan het vergroten van onze kennis over dit fenomeen. In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van El Güegüense, waarbij we de oorsprong, de impact ervan op de samenleving en mogelijke toekomstige implicaties onderzoeken. Het lijdt geen twijfel dat El Güegüense een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt en de komende jaren een onderwerp van studie en reflectie zal blijven.

El Güegüense (ook bekend als Macho Ratón) is een satirisch drama uit Nicaragua. Het wordt gezien als de meest opvallende uitingen van het koloniale tijdperk van Latijns-Amerika, het is een folkloristisch hoogstandje met muziek, dans en theater. Er worden maskers gebruikt tijdens de opvoeringen.

De naam komt van het centrale karakter in het stuk, El Güegüense, dit komt van het Nahuatl huehue (oude man of wijze man).

El Güegüense wordt opgevoerd tijdens het feest van San Sebastian in Diriamba van 17 tot 27 januari. Het stuk is geschreven door een anonieme schrijver in de zestiende eeuw. Hiermee is het een van 's werelds oudste theatrale danswerken in het westelijk halfrond. Het werd eeuwenlang mondeling overgedragen, totdat het in 1942 voor het eerst in een boek werd gepubliceerd. Volgens het eerste geschreven exemplaar heeft de plot 314 regels. Het was in Nahuatl en Spaans geschreven.

Sinds 2005 staat El Güegüense vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Er is een monument in Managua (in het midden van een rotonde) ter ere van El Güegüense.

Zie de categorie El Güegüense van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.