Emmanuel Suhard

In het artikel van vandaag zullen we het hebben over Emmanuel Suhard, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van velen heeft getrokken. Emmanuel Suhard is het onderwerp geweest van debat, analyse en reflectie op verschillende gebieden, van politiek tot populaire cultuur. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Emmanuel Suhard onderzoeken, de impact ervan op de hedendaagse samenleving onderzoeken en een kritische kijk bieden op de relevantie ervan in de hedendaagse wereld. Emmanuel Suhard is een onderwerp dat niemand onverschillig laat, en de invloed ervan is voelbaar in meerdere aspecten van ons dagelijks leven. Laten we ons dus zonder verder oponthoud verdiepen in de fascinerende wereld van Emmanuel Suhard en samen het belang ervan in de huidige context ontdekken.

Emmanuel Célestin Suhard
Kardinaal Suhard
Kardinaal Suhard
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt Aartsbisschop van Parijs
Titelkerk Sant'Onofrio
Creatie
Gecreëerd door paus Pius XI
Consistorie 16 december 1935
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Emmanuel Célestin Suhard (Brains-sur-les-Marches, 5 april 1874 -Parijs, 30 mei 1949) was een Frans rooms-katholiek kardinaal en aartsbisschop.

Suhard werd in 1897 tot priester gewijd. In 1928 werd hij bisschop van Bayeux en Lisieux. Als wapenspreuk koos hij: In fide et lenitate - In geloof en mildheid. In 1930 werd Suhard aartsbisschop van Reims. Op 16 december 1935 werd hij door paus Pius XI verheven tot kardinaal en als kardinaal-priester met titelkerk Sant'Onofrio opgenomen in het College van Kardinalen. In 1940 werd hij aartsbisschop van Parijs.

Suhard richtte in 1941 de "Mission de France" op en was belangrijk bij de ontwikkeling van het initiatief van de priester-arbeiders. Tot 1942 steunde hij de collaborerende Franse regering van Vichy, maar brak nadien wegens hun rassenpolitiek. Generaal Charles de Gaulle was niet onder de indruk van Suhards breuk met de Nazi's en 'Vichy' en weigerde hem te ontmoeten bij de dankdienst in Parijs in 1944.

Kardinaal Suhard schreef in de late jaren veertig een aantal bevlogen pastorale vastenbrieven, waaronder Le prêtre dans la cité, die in het Nederlands is vertaald en uitgegeven als 'De priester onder de mensen'[1]

Voorganger:
Jean Verdier
Aartsbisschop van Parijs
1940-1949
Opvolger:
Maurice Feltin
Zie de categorie Emmanuel Célestin Suhard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.