Envaliratunnel

In de wereld van vandaag is Envaliratunnel een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van de samenleving. Sinds de ontdekking ervan tot op de dag van vandaag is Envaliratunnel het onderwerp geweest van debat, studie en onderzoek op verschillende gebieden, wat heeft bijgedragen aan het vergroten van onze kennis over dit fenomeen. In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Envaliratunnel, waarbij we de oorsprong, de impact ervan op de samenleving en mogelijke toekomstige implicaties onderzoeken. Het lijdt geen twijfel dat Envaliratunnel een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt en de komende jaren een onderwerp van studie en reflectie zal blijven.

Envaliratunnel
Westelijke toegang Envalira Tunnel
Westelijke toegang Envalira Tunnel
Algemene gegevens
Locatie El Pas de la Casa,
Vlag van Andorra Andorra
Coördinaten 42° 33′ NB, 1° 42′ OL
Lengte totaal 2,1 kilometer
Bouw
Bouwjaar 1999
Ingebruikname 2002
Gebruik
Bijzonderheden Een van de hoogste tunnels van Europa (gem. 2048 m)
Envaliratunnel (Andorra)
Envaliratunnel
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Envaliratunnel is een landtunnel in het oosten van Andorra.

De tunnel is aangelegd als alternatief voor de bergpas Port d'Envalira en is een van de hoogst gelegen tunnels van Europa. De 2,1 kilometer lange tunnel kan vanaf het oosten alleen bereikt worden via een in Frankrijk gelegen brug die aansluit op de N22. In het westen sluit de tunnel aan op de CG-2 die vanaf daar doorloopt tot de hoofdstad Andorra la Vella.

De eerste plannen voor een tunnel onder de Port d'Envalira stammen uit de jaren 50 van de twintigste eeuw. De aanleg begon op 2 augustus 1999 aan de oostzijde en eindigde in 2002. De tunnel voldoet aan de hoogste Europese veiligheidseisen.

In de tunnel wordt een tol geheven van € 7,50 (juni 2023) voor auto's.[1]

Sinds juni 2023 kan er ook gebruik gemaakt worden van de Bip&Go tolkastjes. Tolkastjes van andere aanbieders werken op dit moment nog niet.