Tegenwoordig is Erfafscheiding een onderwerp van algemeen belang in de samenleving geworden. Met de vooruitgang van de technologie en de toegang tot informatie zijn steeds meer mensen geïnteresseerd om meer te leren over Erfafscheiding en hoe dit hun leven beïnvloedt. Of Erfafscheiding nu een persoon, plaats, gebeurtenis of fenomeen is, de relevantie ervan in de wereld van vandaag valt niet te ontkennen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Erfafscheiding onderzoeken om het belang en de invloed ervan op verschillende gebieden te begrijpen. Van zijn geschiedenis tot zijn impact vandaag de dag is Erfafscheiding een thema dat ons uitnodigt om na te denken en de betekenis ervan in onze moderne wereld te begrijpen.
Een erfafscheiding is een constructie om de grens met bijvoorbeeld de buren aan te geven. Een erfafscheiding kan een natuurlijke vorm hebben (bijvoorbeeld een haag of heg) of een constructie zijn in bijvoorbeeld de vorm van een schutting of een hekwerk.
In Nederland mag men zonder bouwvergunning of bouwmelding erfafscheidingen achter de voorgevelrooilijn plaatsen met een hoogte van maximaal 2 meter, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De voorgevel- en achtergevelrooilijn is een lijn die niet overbouwd mag worden en valt in de regel samen met de voor- en achtergevel. Vóór de voorgevelrooilijn mogen slechts erfafscheidingen worden geplaatst met een hoogte van maximaal 1 meter. In alle andere gevallen is een bouwvergunning nodig.
De grenzen van de erfafscheiding van een perceel zijn vastgelegd op kaarten van het kadaster.