Etilefrine

In de wereld van vandaag is Etilefrine een onderwerp dat voor veel mensen van groot belang is. Door de geschiedenis heen heeft Etilefrine een fundamentele rol gespeeld in de samenleving, de cultuur en het dagelijks leven van mensen. Sinds zijn oorsprong heeft Etilefrine voor discussie, controverse en fascinatie gezorgd en is het een referentiepunt geworden om de wereld om ons heen beter te begrijpen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Etilefrine onderzoeken en de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving en het individu analyseren. Door een multidisciplinaire aanpak zullen we de meerdere dimensies en perspectieven ontdekken die Etilefrine biedt, waardoor onze kennis en begrip van dit belangrijke onderwerp wordt verrijkt.

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Etilefrine
Chemische structuur
boven: (R), onder: (S)-enantiomeer van etilefrine
boven: (R), onder: (S)-enantiomeer van etilefrine
Gebruik
Geneesmiddelengroep antihypotensiva
Merknamen Effortil
Indicaties chronische hypotensie
Toediening oraal
Databanken
CAS-nummer 709-55-7
ATC-code C01CA01
PubChem 3306
Chemische gegevens
Molecuulformule C10H15NO2
IUPAC-naam 3-fenol
Molmassa 181,23 g/mol
Smeltpunt 147-148°C
Aggregatietoestand vast
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Etilefrine is een geneesmiddel voor de behandeling van chronische hypotensie (te lage bloeddruk). Het is, als hydrochloride, het werkzame bestanddeel van Effortil. Dit is verkrijgbaar in de vorm van tabletten of druppels voor oraal gebruik.

Etilefrine is een sympathicomimeticum. Het stimuleert de adrenerge α- en β-receptoren, wat een positief inotroop effect heeft op de hartspier en de systolische bloeddruk verhoogt.

Etilefrine is een amine met een asymmetrisch koolstofatoom. Het wordt gebruikt als 50/50-mengsel (racemaat) van de twee enantiomeren. Het is structureel sterk verwant aan fenylefrine.

Bijwerkingen

Tot de mogelijke bijwerkingen behoren: hypertensie; hartkloppingen; hartritmestoornissen; angina pectoris-achtige klachten; hoofdpijn; onrust; zweten; slapeloosheid.

Doping

Etilefrine staat op de lijst van verboden middelen van het WADA omdat het een stimulerend middel is.[1] De tennisser Mariano Puerta kreeg in 2005 een dopingschorsing omwille van dit middel.