Fabius (geslacht)

Vandaag gaan we het hebben over Fabius (geslacht). Dit onderwerp is van het grootste belang in de huidige samenleving, omdat het verschillende aspecten van het dagelijks leven beïnvloedt. Het is noodzakelijk om Fabius (geslacht) grondig te begrijpen om beter te begrijpen hoe het onze omgeving, onze beslissingen en onze interpersoonlijke relaties beïnvloedt. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Fabius (geslacht) onderzoeken, van de oorsprong tot de huidige implicaties ervan, met als doel een compleet overzicht te geven en een constructief debat over dit onderwerp te genereren.

Familiewapen Fabius
Portretstudie van Jan Fabius 1657, door Moses ter Borch (Rijksmuseum)
Kol. Mr Jan Fabius, Commandant van het 1e Regiment, "Krijgsraad der Schutterij van Amsterdam in 1826", gravure op basis van 3,5 bij 3 meter schutterstuk door Louis Moritz (Amsterdam Museum)
Gerhardus Fabius (1806-1888), commandant zeemacht in Oost- en West-Indië
Odilia Pothoff (1685-1745), dochter van Jan Pothoff en Engeltje Fabius, echtgenote van Arnoldus Fabius, door R Koets
Acte en zegels, Gerryt Fabius, onderschout van Raalte 1640

Het geslacht Fabius is een Nederlandse familie die vanaf de zeventiende eeuw veel bestuurders en militairen voortbracht.

In 1930 werd het opgenomen in het genealogische naslagwerk Nederland's Patriciaat; heropname daarin volgde in 1976 en 2012.

Wapen: Gedeeld: I, in zilver een halve zwarte adelaar uitgaande van de deellijn; II effen goud. Helmteeken: een antieke vlucht van goud en zwart. Dekkleeden: zwart, gevoerd van goud. De oudst bekende wapenvoerder is Johan Fabius als schout van Heino 1628-1632, Centraal Bureau voor Genealogie, Collectie Steenkamp, zegel akomstig uit Collectie C, waszegel waarop de naam IOHAN FABIUS.

Bekende telgen

Fabius Wijbrantsz (1560-1625), meester-schoenmaker te Zwolle, straatschepen van Zwolle 1602-1625

Literatuur