In dit artikel willen we de impact onderzoeken en analyseren die Filippo Pigafetta heeft gehad op verschillende aspecten van de samenleving. Sinds zijn opkomst heeft Filippo Pigafetta grote belangstelling en controverse gewekt, waardoor debatten op verschillende terreinen zijn ontstaan. In deze zin is het relevant om de verschillende gezichtspunten die rond Filippo Pigafetta bestaan te onderzoeken, evenals de invloed ervan op uiteenlopende terreinen als politiek, cultuur, technologie en economie. Op dezelfde manier stellen we voor om te onderzoeken hoe Filippo Pigafetta erin is geslaagd zichzelf te positioneren als een fenomeen dat een voor en na heeft gemarkeerd, waardoor trends en innovaties zijn ontstaan die de manier hebben veranderd waarop we de wereld om ons heen waarnemen en benaderen.
Filippo Pigafetta (Vicenza, 1 mei 1533 - Vicenza, 26 oktober 1604) was een Italiaanse wiskundige en ontdekkingsreiziger.
Pigafetta's Relatione del reame del Congo (Een verslag van het Koninkrijk Congo en van de omliggende landen) uit 1591 werd vertaald in het Engels, Latijn (als Regnum Congo), Frans, Nederlands en Duits. Hierin legt Pigafetta uit dat paus Sixtus V hem opdracht gaf om het verslag van Duarte Lopez te transcriberen, een Portugese handelaar die twaalf jaar in Kongo had doorgebracht. Lopez hoopte dat de paus hem steun zou geven in zijn missie naar de Kongolezen, maar dit gebeurde niet: hij keerde terug naar Afrika en werd niet meer gehoord. Lopez' verhaal geeft een gedetailleerd verslag van zijn reis op het schip van zijn oom, en de geschiedenis en geografie van het koninkrijk Kongo en zijn zes administratieve regio's onder de heerschappij van zijn koning (door Lopez 'Don Alvarez' genoemd). Het verslag toont de omvang van de Portugese verkenningstochten door Centraal-Afrika in de zestiende eeuw, waar latere ontdekkingsreizigers zich niet van bewust waren.
In 1608 publiceerde Pigafetta een Italiaanse versie van het Theatrum Orbis Terrarum van Abraham Ortelius.