First Floor Features

Tegenwoordig is First Floor Features een zeer belangrijke kwestie die mensen over de hele wereld treft. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de moderne samenleving is First Floor Features het onderwerp geweest van debat en reflectie door zowel experts als burgers. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van First Floor Features onderzoeken, van de evolutie ervan in de loop van de tijd tot de relevantie ervan vandaag de dag. We zullen ook bekijken hoe First Floor Features verschillende aspecten van het dagelijks leven heeft beïnvloed, en mogelijke oplossingen onderzoeken om de uitdagingen aan te pakken die verband houden met First Floor Features. Door deze verkenning hopen we een completer en diepgaander beeld te geven van First Floor Features, en de impact ervan op de hedendaagse samenleving.

Bezoekers in 1986 in het filmdorp gebouwd door First Floor Features op het wielercircuit van Spaarnwoude voor de film Flodder

First Floor Features (FFF) was een Nederlands filmproductiebedrijf dat werd opgericht in 1984 door Laurens Geels, Dick Maas en Robert Swaab.[1] Het bedrijf produceerde onder andere Abel, Flodder, Amsterdamned en Karakter.[2]

Oprichters

Geels en Maas ontmoetten elkaar in Cannes, waar ze besloten om samen speelfilms te gaan produceren. Geels had zijn carrière als producent aan het eind van de jaren zeventig gestart met het produceren van vier korte films voor Hauser Orkater, de theatergroep van Alex van Warmerdam. Maas had in 1983 zijn regiedebuut gemaakt met de lange bioscoopfilm De lift. Robert Swaab, die zich bij hen aansloot, was vooral bekend als manager van acteurs. Het kantoor werd gevestigd aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam.[3]

Geschiedenis

In 1985 werden hun eerste twee gezamenlijke producties aangekondigd: de speelfilm Abel (1986), geregisseerd door Alex van Warmerdam en de speelfilm Flodder (1986), geregisseerd door Maas.[4] Door pers en publiek werd Abel zeer goed ontvangen en werd tijdens het Nederlands Film Festival bekroond met twee Gouden Kalveren, namelijk voor beste film en beste regie. Ook ontving de film de prijs van de Nederlandse filmkritiek en de Zilveren Lessenaar voor de beste filmmuziek van het jaar voor Vincent van Warmerdam.[5] De film werd bovendien geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië.[6] Kort na het succes van Abel verliet Robert Swaab het productiebedrijf.

In maart 1986 werden een aantal nieuwe films aangekondigd: Amsterdamned (1988), Wings of Fame (1990) en Channel Fever (niet gerealiseerd).[7] In de zomer van 1986 begonnen de opnames van de film Flodder. De film ging in meer dan 60 Nederlandse theaters in première en zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle Nederlandse speelfilms aller tijden met 2,3 miljoen bezoekers. De wereldwijde distributierechten werden verkocht aan de Amerikaanse filmmaatschappij United International Pictures. In 1987 ontving de film tijdens het Nederlands Film Festival een Gouden kalf voor beste regie. Ook Maas zijn volgende film, Amsterdamned (1988), was een groot succes en trok meer dan een miljoen bezoekers.[8]Op de American Film Market in Los Angeles werd de film in 1988 de best verkochte buitenlandse film.

De daaropvolgende films, Wings of Fame (1990), The Last Island (1990), My Blue Heaven (1990) en Oh Boy! (1991), bleken echter commercieel niet succesvol.

Tussen 1990 en 1991 bouwden Geels en Maas een filmstudio in Almere. In maart 1991 werd het studiocomplex door minister d'Ancona (WVC) geopend.[9] De twee studioruimten van respectievelijk 900 en bijna 1700 m² konden ook worden gehuurd door andere filmproducenten. De interesse viel echter tegen, en de 10 miljoen gulden kostende Film Factory werd verkocht aan het NOB waarbij First Floor Features huurder werd.[2] In 1992 bracht het filmbedrijf een vervolg op Flodder uit, getiteld Flodder in Amerika!. Deze film wist wederom een groot publiek te trekken en behaalde 1,5 miljoen bezoekers. Voor deze film werd er ook gebruik gemaakt van de backlot, een set op het terrein van een filmstudio waar buitenscènes worden opgenomen. In 1999 werd op het terrein het huis van Big Brother geplaatst (geen FFF productie).[10]

De Noorderlingen (1992), Lang Leve de Koningin (1995) en Karakter (1997) werden bekroond met Gouden Kalveren. Laatstgenoemde film leverde in 1998 tevens een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film op.

Vanaf 1998 richtte het bedrijf zich op de Engelstalige markt.[11] De film Do Not Disturb (1999) trok weinig bezoekers en de Engelstalige remake van de film de Lift Down (2001) werd zelfs een flop. De kosten van de Engelstalige film Resistance vielen veel hoger uit dan verwacht, en FFF raakte in financiële problemen waar het bedrijf niet meer uitkwam.[12] In 2002 verliet Dick Maas de organisatie. In 2004 werd het bedrijf failliet verklaard.

Geproduceerde films en series