Franz Tunder

In dit artikel zullen we de fascinerende wereld van Franz Tunder verkennen, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Vanaf de oorsprong tot de impact ervan op de moderne samenleving zullen we ingaan op de meest relevante aspecten van Franz Tunder, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd en de relevantie ervan vandaag analyseren. Via verschillende perspectieven en relevante gegevens proberen we het belang van Franz Tunder in onze tijd en de invloed ervan op verschillende aspecten van ons dagelijks leven beter te begrijpen. Maak je klaar om alle facetten van Franz Tunder te ontdekken in dit intrigerende artikel!

Plaquette voor organist Franz Tunder en Dietrich Buxtehude,

Franz Tunder (Lübeck 1614 - aldaar 5 november 1667) was een Duits componist en organist.

Leven

Tunder werkte van 1632 tot 1641 in het kasteel van Gottorf als Hoforganist bij Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp.

Daarna volgde hij Peter Hasse der Ältere op als organist van de Marienkirche te Lübeck. Na zijn dood volgde zijn schoonzoon Dietrich Buxtehude hem op. Tunder voerde te Lübeck de traditie van de Abendmusiken in.

Oeuvre

Orgel:

  • 5 Präludien (4 in g-Moll, 1 in F-Dur)
  • Canzone in G-Dur über ein Thema von della Porta
  • Choralfantasien:
Auf meinen lieben Gott
Christ lag in Todesbanden
Herr Gott, dich loben wir
In dich hab ich gehoffet, Herr
Jesus Christus, unser Heiland
Jesus Christus, wahr Gottes Sohn
Komm, Heiliger Geist, Herre Gott
Was kann uns kommen an für Not
Allein zu dir, Herr Jesu Christ
Ein feste Burg ist unser Gott,

de laatste twee kunnen ook van Heinrich Scheidemann stammen.

Koorwerken:

  • 9 geestelijke concerten voor 1 stem
  • 9 geestelijke concerten voor 3-6 stemmen

Literatuur

  • Fritz Jung: "Die Musik in Lübeck" in: Geschichte der freien und Hansestadt Lübeck, hrsg. von Fritz Endres, Lübeck 1926, S. 171-209.
  • Arndt Schnoor, Volker Scherliess: "Theater-Music in der Kirche". Zur Geschichte der Lübecker Abendmusiken. Lübeck 2003. ISBN 3-933652-15-4.