Fulco van Reims

In dit artikel gaan we de spannende wereld van Fulco van Reims verkennen. Vanaf het begin tot aan de huidige impact heeft Fulco van Reims voortdurende belangstelling gewekt en is het op verschillende gebieden een onderwerp van discussie en debat geworden. Op deze pagina's zullen we de verschillende aspecten analyseren die verband houden met Fulco van Reims, van het belang ervan in de moderne samenleving tot de invloed ervan op de populaire cultuur. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Fulco van Reims in de loop van de tijd is geëvolueerd en hoe het vandaag de dag nog steeds trends bepaalt. Bereid je voor op een spannende reis door de ins en outs van Fulco van Reims en ontdek alles wat dit thema te bieden heeft.

Fulco op een 20e-eeuws brandglasraam in de Sint-Remigiusbasiliek

Fulco of Fulk van Reims (? – 17 juni 900) was aartsbisschop van Reims (882-900) en aartskanselier van West-Francië (898-900). Hij speelde een belangrijke rol in de restauratie van het Karolingische Huis in West-Francië.

Na de afzetting van Karel de Dikke liet Fulco in 888 zijn verwant Guido III van Spoleto te Langres tot koning kronen, maar deze kon zich niet doorzetten. Fulco bestreed de aanspraken van Odo van Parijs en kroonde in 893 Karel de Eenvoudige, die hem na Odo's dood aanstelde tot aartskanselier. Hij was er debet aan dat Karel benoorden de Loire weer aardig veel gezag kon uitoefenen. Bij sommige leenmannen was hij daarom niet zo geliefd.

Hij werd in 900 vermoord door toedoen van graaf Boudewijn II van Vlaanderen.[1] Boudewijn had zich meester gemaakt van de abdij van Sint-Vaast maar zag zich tegengewerkt doordat Fulco met deze abdij werd beleend. Hij stuurde zijn aanhanger Winemar om Fulco er met gunsten van te overtuigen het leen niet te aanvaarden. Toen deze het voorstel in niet mis te verstane bewoordingen afwees, overviel Winemar hem in een bos op de terugweg van de koninklijke palts in Compiègne. De moord wordt verhaald door Regino van Prüm.

Voetnoten

  1. Luit van der Tuuk, De Franken. Middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen, 2021, p. 261-262
Zie de categorie Foulques le Vénérable van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.