In dit artikel zullen we het onderwerp GW-BASIC diepgaand onderzoeken, dat op verschillende gebieden onderwerp van belangstelling en discussie is geweest. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag, zullen we de vele facetten ervan en de impact ervan op de samenleving bespreken. Door middel van een uitgebreide en rigoureuze analyse proberen we licht te werpen op verschillende aspecten die verband houden met GW-BASIC, waardoor waardevolle informatie en diverse perspectieven worden geboden om de kennis van onze lezers te verrijken. Door gegevens, getuigenissen en relevante onderzoeken bloot te leggen, willen we een complete en objectieve visie bieden die ons in staat stelt het belang van GW-BASIC in verschillende contexten en situaties te begrijpen.
GW-BASIC is een interpreter voor de programmeertaal BASIC die door Microsoft in 1985 op de markt gebracht werd voor IBM-PC-klonen en later werd meegeleverd met besturingssysteem MS-DOS.
BASIC staat voor Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code.
Over de herkomst van de naam is geen duidelijkheid.
Het is een afgeleide van Microsofts BASICA, ook een op de PC onder MS-DOS draaiende interpreter. De GW-BASIC-variant werd door Microsoft ter beschikking gesteld aan OEM's om in licentie te nemen en uit te brengen op eigen copyright en naam.
De interpreter vertaalt regel voor regel het programma met commando's naar machinetaal en voert die dan uit ('runtime'). Dat is beduidend trager dan een compiler, die eerst de hele broncode omzet naar machinetaal en uiteindelijk uitvoert. Microsoft leverde ook een BASIC-compiler met de naam BASCOM.
Ondertussen kwam Microsoft met QuickBASIC, een betere BASIC-compiler.