Gabinius is een onderwerp dat al tientallen jaren de belangstelling van de samenleving boeit. Het belang ervan valt niet te ontkennen, en de impact ervan is voelbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Door de jaren heen is het onderwerp geworden van debat, onderzoek en reflectie, waardoor verschillende standpunten en tegenstrijdige meningen zijn voortgekomen. In dit artikel zullen we Gabinius nader bekijken en de implicaties ervan in verschillende contexten onderzoeken. Van zijn invloed op de populaire cultuur tot zijn relevantie in de politiek en de economie, Gabinius blijft een breed spectrum aan discussies genereren die niemand onverschillig laten.
Gabinius (†374) was koning of beter een stamhoofd van de Quaden, een nomadische Germaanse stam.
Er is zo goed als niets over hem gekend. Wat we weten komt van geschiedschrijver Ammianus Marcellinus.
Gabinius leefde ten tijde van de West-Romeinse keizer Valentinianus I. Valentinianus had tijdens zijn regering te kampen met de opstanden van de usurpators Procopius en Marcellus (365-366), die steun kregen van Germaanse stammen en het Groot Complot (367-368), opstand in Britannia. De Romeinse repressie was hard.
Rond 373-374 ontstond er een grensgeschil tussen de Romeinen en Quaden, over de bouw van Romeinse forten op het grondgebied van de Quaden. De Romeinse Magister militum Marcellianus nodigde Gabinius uit op een onderhandelingsbanket en liet hem vermoorden, wegens obstructie.
De Quaden spanden samen met de Sarmaten en doorbraken de Donaulimes. Pannonië en Moesië werden onder voet gelopen. De toekomstige keizer Theodosius I kon de situatie terug recht trekken. Bij nieuwe onderhandelingen tussen keizer Valentinianus en de Quaden, barstte Valentinianus uit in woede en stierf. Er ontstond een machtsvacuüm en een jaar later brak de Gotische Oorlog (376-382) uit gepaard gaand met de Grote Volksverhuizing.
Gabinius was een kleine schakel in de Val van het West-Romeinse Rijk.