Het onderwerp Gentpoort wordt tegenwoordig veel besproken en heeft op verschillende gebieden grote belangstelling gewekt. Zowel experts als fans hebben tijd en moeite gestoken in het onderzoeken en verdiepen van dit onderwerp, in een poging de implicaties en impact ervan op de samenleving te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Gentpoort, waarbij we de geschiedenis, evolutie, huidige en toekomstige uitdagingen ervan analyseren, evenals de relevantie ervan in de wereld van vandaag. Om een breed en verrijkend perspectief te bieden, zullen we ons verdiepen in verschillende benaderingen en meningen die ons in staat zullen stellen een completer beeld van Gentpoort te krijgen.
De Gentpoort is een van de vier overgebleven Brugse stadspoorten.
De poort is onderdeel van de tweede Brugse stadsomwalling uit 1297. De huidige poort werd samen met de Kruispoort en de (verdwenen) Katelijnepoort gebouwd door Jan van Oudenaerde omstreeks 1400.
In het poortgebouw bevond zich van 2011 tot en met 2019 een museum dat de functie van een middeleeuwse stadspoort illustreert. Vanaf het terras op de tweede verdieping kreeg de bezoeker een zicht over Brugge en ommeland. Na de herinrichting van het Gruuthusemuseum, dat de museale rol van de Gentpoort had overgenomen, werd het Gentpoortmuseum gesloten begin 2020. In 2021 nam de Koninklijke Gidsenbond er zijn intrek.[1]
Aan de Gentpoort loopt de Gentpoortbrug over de Ringvaart.