In dit artikel wordt Geografie van Roemenië vanuit verschillende perspectieven benaderd, met als doel een alomvattende en complete visie te geven op dit onderwerp/titel/persoon. Van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan vandaag de dag zullen verschillende aspecten worden onderzocht waardoor de lezer zich in detail kan verdiepen in zijn studie. Statistische gegevens, analyses, meningen van deskundigen en getuigenissen van mensen die betrokken zijn bij Geografie van Roemenië zullen worden gepresenteerd, met als doel een brede en verrijkende visie te bieden die bijdraagt aan een diep begrip van dit onderwerp/titel/persoon. In dit artikel zullen we nadenken over het belang ervan in verschillende contexten en mogelijke oplossingen, uitdagingen en kansen voorstellen die Geografie van Roemenië momenteel biedt.
Roemenië is een land in Zuidoost-Europa, grenzend aan Hongarije, Bulgarije, Servië, Oekraïne en Moldavië.
Oppervlakte
Geografische coördinaten: 46° 00′ NB, 25° 00′ OL
Landgrenzen: 3149,9 km (totale lengte)
Kustlijn: 244 km
Klimaat: landklimaat, koude winters, warme zomers. Aan de zee, in de Dobroedzja, gematigd landklimaat.
Natuurlijke rampen: aardbevingen, lawines en overstromingen. Ergste aardbeving is de aardbeving van 1977. In 2005 en 2006 waren er verscheidene overstromingen. Vaak zijn er in de bergen, in de lente, (modder)lawines wegens smeltende sneeuw en regenval.
Terrein: laagland in het noordwesten, noordoosten (Moldavische vlakte) en zuiden (Beneden-Donauvlakte). Heuvels/hoogland in het midden (Transsylvanië), en bergen in het zuidwesten, westen, midden en noorden.
Laagste punt: Zwarte Zee (0 meter)
Hoogste punt: Moldoveanu (2544 m) in het Făgăraş-gebergte, Zevenburgse Alpen. Andere hoge bergen zijn de: Negoiu (2535 m) en de Viștea Mare (2527 m).
Berggebieden: Karpaten (Zevenburgse Alpen, Oostelijke Karpaten), Apuseni, Rodnagebergte, Beskiden en het Măcin "gebergte", in de Dobroedzja.
Regio's: Muntenië, Oltenië, Dobroedzja, Boekovina, Banaat, Crișana, Maramureș, Transsylvanië en Moldavië.
Uiterste punten
Natuurlijke bronnen: petroleum, ijzererts, kool, zout, hout, aardgas, te bebouwen land en waterkracht.