Georg Wilhelm Pabst

In dit artikel zullen we de impact van Georg Wilhelm Pabst op verschillende gebieden van het dagelijks leven onderzoeken. Van zijn invloed op de technologie tot zijn rol in de samenleving is Georg Wilhelm Pabst een onderwerp geworden dat steeds relevanter wordt in de hedendaagse wereld. Door middel van een diepgaande analyse zullen we onderzoeken hoe Georg Wilhelm Pabst de manier heeft gevormd waarop we omgaan met de wereld om ons heen, evenals de implicaties die dit heeft voor de toekomst. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de huidige aanwezigheid probeert dit artikel licht te werpen op de cruciale rol die var1 speelt in ons dagelijks leven, en hoe de invloed ervan ons heden en de toekomst zal blijven vormgeven.

Georg Wilhelm Pabst
G.W. Pabst (rechts)
G.W. Pabst (rechts)
Volledige naam Georg Wilhelm Pabst
Geboren 25 augustus 1885
Overleden 29 mei 1967
Geboorteland Oostenrijk-Hongarije
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Georg Wilhelm Pabst (Raudnitz, 25 augustus 1885Wenen, 29 mei 1967) was een Oostenrijks filmregisseur.

Biografie

Georg Wilhelm Pabst werd geboren in het Boheemse plaatsje Raudnitz als zoon van een spoorwegbediende. Tijdens zijn carrière werkte hij in Duitsland, Frankrijk, Italië en de VS.

Enkele van zijn bekendste films handelen over de situatie van de vrouw in het Duitsland van de Weimarrepubliek. Onder meer de films Die freudlose Gasse (1925), Geheimnisse einer Seele (1926), Die Büchse der Pandora (1928) en Tagebuch einer Verlorenen (1929) behandelen dit thema. In de twee laatstgenoemde films werd de hoofdrol vertolkt door actrice Louise Brooks. Pabst regisseerde samen met Arnold Fanck ook de bergfilm Die weiße Hölle vom Piz Palü (1929) met Leni Riefenstahl als hoofdrolspeelster.

Met de intrede van de geluidsfilm verwierf hij internationaal succes met Westfront 1918 (1930), Die Dreigroschenoper (1931) en Kameradschaft (1931).

Na het draaien van enkele films in de VS en in Frankrijk keerde hij in 1938 terug naar zijn vaderland. Hijzelf beweerde later dat hij om familiale redenen terugkeerde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij in nazi-Duitsland de films Komödianten (1941) en Paracelsus (1943).

Na de oorlog regisseerde Pabst onder meer Der Prozeß (1948), waarvoor hij de regieprijs kreeg op het Filmfestival van Venetië. De film handelt over de Tiszaeszlár-affaire.

Pabst stierf in 1967 en ligt begraven op het Zentralfriedhof van Wenen.

Filmografie