Gert Oost

In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Gert Oost. Door de geschiedenis heen heeft Gert Oost de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld, waardoor eindeloze emoties, meningen en debatten zijn ontstaan. Eeuwenlang heeft Gert Oost een cruciale rol gespeeld in verschillende culturen en samenlevingen, en heeft het de manier beïnvloed waarop we leven, denken en met elkaar omgaan. Via dit artikel zullen we de vele facetten van Gert Oost onderzoeken, van de impact ervan op de samenleving tot de evolutie ervan in de loop van de tijd, met als doel een brede en verrijkende visie op dit opwindende onderwerp te bieden.

Gert Oost
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 13 september 1942
Overleden 30 maart 2009
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Musicoloog, componist, organist
Instrument(en) Orgel
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gert Oost (Raamsdonksveer, 13 september 1942 - Utrecht, 30 maart 2009)[1] was een Nederlandse musicoloog, componist en organist.

Loopbaan

Oost studeerde gelijktijdig musicologie aan de Universiteit Utrecht en orgel aan het Amsterdams Conservatorium bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk. Bij zijn afstuderen kreeg hij de Prix d'Excellence. Hij promoveerde in 1975 op een proefschrift over de orgelbouwersfamilie Bätz.[2] Oost schreef een biografie alsmede werkoverzicht en -bespreking van zijn orgelleraar Anthon van der Horst.[3] In 2009 verzorgde hij een uitgave van de verzamelde werken voor orgel en harmonium van Domorganist Richard Hol.[4]

Hij doceerde van 1969 tot 2002 muziekwetenschap aan de Utrechtse universiteit en was daar veertig jaar lang de vaste bespeler van het Hinsz-orgel in de aula van het Academiegebouw. Daarnaast was hij van 1990 tot 2007 de organist van het Bätz-orgel in de Gotische zaal van het Paleis Kneuterdijk in Den Haag, het gebouw van de Raad van State.

Hij was een Bachkenner en schreef diverse studies, zoals Aan de hand van Bach uit 2011.[5] Hij was ervan overtuigd dat Bach voor het continuospel in zijn cantates en passies een groot kerkorgel gebruikte, terwijl de meeste ensembles de kleinere kistorgels gebruiken. Oost was daarnaast pleitbezorger voor het zingen van Engelse kerkmuziek in Nederland.

Verder was Oost columnist van het maandblad De Orgelvriend. Hij componeerde vele werken voor koor en orgel, een opera (Job), liederen, orgelwerken, kamermuziek en werken voor orgel in combinatie met andere instrumenten (zoals koperblazers, fluit, slagwerk). Toen hij in 2007 zijn enkel had gebroken, schreef hij een mis Os fractum est.[6]

Onderscheidingen