In dit artikel zullen we het onderwerp Geus (vlag) onderzoeken, een fascinerend onderwerp dat al jaren de aandacht van velen trekt. Geus (vlag) is een complex onderwerp dat een breed scala aan aspecten bestrijkt en vanuit meerdere perspectieven kan worden bekeken. Geus (vlag) is lange tijd het onderwerp geweest van debat en discussie, waardoor tegenstrijdige meningen ontstonden en de interesse werd gewekt van zowel experts als fans. Door de geschiedenis heen heeft Geus (vlag) een fundamentele rol gespeeld in de samenleving, waarbij het de levens van mensen op verschillende manieren heeft beïnvloed. Met dit artikel proberen we licht te werpen op Geus (vlag) en een uitgebreid en actueel beeld te geven van dit spannende onderwerp.
Een geus is een (meestal rechthoekige) vlag die door een schip gevoerd wordt bij wijze van groet. Hoewel in principe alle schepen een geus mogen voeren, is hij vooral in gebruik bij marineschepen, ronde- en platbodemjachten en motorjachten. Een geus is kleiner dan een marinevlag en wordt gevoerd op een steven, botteloef, boegspriet of kluiverboom.
In Nederland voert de Koninklijke Marine krachtens koninklijk besluit 315 van 20 juli 1931 een zogeheten Dubbele- of Prinsengeus met twaalf segmenten in de kleuren van de nationale vlag (zoals hier rechts afgebeeld).[1][2] Pleziervaartuigen voeren een vereenvoudigde, zogeheten "enkele geus" of "geusje" in de kleuren rood, wit en blauw, die in acht segmenten zijn aangebracht. Bij traditionele roeiverenigingen is het gebruikelijk dat de oudste roeiboot van de "vloot" een geus in de kleuren van de vereniging voert.
De vlag die tijdens de Tachtigjarige Oorlog aan de boegspriet van de Nederlandse oorlogsschepen hing werd de geus (ook wel Prinsengeus) genoemd. De Prinsengeus zou voor het eerst gezien zijn bij de inname van Den Briel in 1572. De overlevering dat de geus geïnspireerd zou zijn door de bedelaarsdracht wordt in de literatuur niet bevestigd.[bron?]
Rond 1590 bestond de geus uit een horizontale driekleur in de kleurencombinatie oranje-wit-blauw, die later de nationale vlag van Nederland zou gaan worden. In de loop der jaren werd het oranje-wit-blauw vervangen door het huidige rood-wit-blauw. In Den Briel is tegenwoordig op 1 april ook wel een gesegmenteerde oranje-wit-blauwe geus als vlag in gebruik.
De geus van een marineschip van de Koninklijke Marine wordt gevoerd:
De geus wordt dus niet gevoerd als het schip onderweg is.
Hieronder een incompleet overzicht van geuzen zoals zij wereldwijd gevoerd worden. Zie voor een compleet overzicht de Lijst van marinevlaggen van de wereld.