Giessbachbahn

In de wereld van vandaag blijft Giessbachbahn een onderwerp van grote belangstelling en discussie. Het belang van Giessbachbahn is door de geschiedenis heen erkend en de impact ervan wordt weerspiegeld op alle terreinen van het leven. Sinds Giessbachbahn is het een onderwerp dat van groot belang is voor de samenleving in het algemeen en aanleiding geeft tot discussies en reflecties op verschillende gebieden. Of het nu op persoonlijk, sociaal, politiek of economisch vlak is, Giessbachbahn blijft een relevante kwestie die ons uitnodigt om na te denken en de invloed ervan op ons dagelijks leven te analyseren. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Giessbachbahn verkennen, met als doel de reikwijdte en impact ervan op de hedendaagse samenleving beter te begrijpen.

Giessbachbahn
Giessbachbahn
Soort kabelspoorweg
Bouwjaar 1872
Dalstation 566 m
Bergstation 656 m
Hoogteverschil 90 m
Lengte 345 m
Duur 4'16"
Zomerbedrijf Ja
Plaats Brienz
Land Zwitserland
Lift-World gegevens
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Het Grandhotel omstreeks 1895

De Giessbachbahn is een kabelspoorweg in het Zwitserse Berner Oberland.

Op 21 juli 1879 opende de Giessbachbahn. Het geldt als het oudste uitsluitend voor het toerisme bestemde kabelspoor van Europa. Het ligt aan het Meer van Brienz en verbindt het scheepsstation van de BLS Schifffahrt Thuner- und Brienzersee Giessbach See met het historische Grandhotel Giessbach, dat ongeveer 100 meter boven het meer gelegen is. Het spoor overbrugt op het 345 meter lange traject een hoogteverschil van 90 meter. De hellingsgraad bedraagt tussen de 24 en 32 procent. In de directe omgeving bevindt zich de Giessbachwaterval. De eensporige kabelbaan met twee wagens, die in tegenovergestelde richting over het spoor rijden, heeft in het midden een stukje dubbel spoor (passeerspoor) om te kruisen. Dit wordt mogelijk gemaakt door twee Abtse wissels.

De maximale snelheid is 1.9 m/s = 6,8 km/u. De spoorbreedte is 1 meter (meterspoor) De capaciteit: 480 personen/uur De fabrikant van de wagens zijn Maschinenfabrik IGB, Bell (verbouwing)

Zie de categorie Giessbachbahn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.