Girolamo da Treviso

Tegenwoordig is Girolamo da Treviso een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van over de hele wereld. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Girolamo da Treviso een ongekende relevantie verworven in de moderne samenleving. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de impact ervan op het dagelijks leven heeft Girolamo da Treviso een groeiende belangstelling op verschillende terreinen gegenereerd, van wetenschap en politiek tot populaire cultuur. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Girolamo da Treviso, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan op ons dagelijks leven diepgaand onderzoeken.

Portret in Giorgio Vasari's "Vite"

Girolamo da Treviso, ook bekend als Girolamo di Tommaso da Treviso de Jongere en Girolamo Trevigi (Treviso, mogelijk ca. 1497 - Boulogne-sur-Mer, 10 september 1544) was een Italiaanse Renaissance-schilder en -beeldhouwer met wortels in de Bolognese School.

Leven

Zijn herkomst is onbekend, mogelijk stamt hij uit de kunstenaars- en schildersfamilie Pennacchi. Zijn werk werd beïnvloed door onder meer Dosso Dossi en Giovanni Antonio da Pordenone, tevens liet hij zich inspireren door het werk van Giorgione. Een voorbeeld van Giorgione's invloed is het schilderij "Slapende Venus", dat qua onderwerp en voorstelling sterk lijkt op Giorgione's "Slapende Venus". Girolamo da Treviso was actief in Bologne, onder andere in de Sint-Petroniusbasiliek, waar hij in het portaal werkte aan gebeeldhouwde decoraties en binnen grauwschilderingen maakte. In latere jaren werkte hij in Genua, Faenza, Trent en Mantua (het Palazzo del Te). Zijn werk signeerde hij vaak met "Ieronimo Veneziano, scultore". Rond 1538 trad hij als militair ingenieur in dienst aan het hof van Hendrik VIII van Engeland, tevens was hij er actief als schilder. In 1544 nam hij deel aan de belegering van Boulogne-sur-Mer en werd daar vermoedelijk getroffen door een kanonschot, een week voor de inname.

"Slapende Venus" (1523), Galleria Borghese in Rome.
"Isaak zegent Jacob" (ca. 1520), Musée des Beaux-Arts de Rouen.