In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Global Biodiversity Information Facility en onderzoeken we de oorsprong, evolutie en relevantie ervan vandaag de dag. Global Biodiversity Information Facility is het onderwerp van belangstelling en studie geweest door experts op verschillende gebieden, die tijd en moeite hebben besteed aan het begrijpen van de vele facetten ervan. We zullen analyseren hoe Global Biodiversity Information Facility de samenleving in de loop van de tijd heeft beïnvloed en hoe het door verschillende culturen en generaties is geïnterpreteerd. Daarnaast zullen we de rol ervan in het dagelijks leven van mensen onderzoeken, evenals de invloed ervan op kunst, wetenschap en technologie. Met dit artikel willen we licht werpen op Global Biodiversity Information Facility en een uitgebreid beeld geven van dit relevante en intrigerende onderwerp.
Global Biodiversity Information Facility (GBIF) is een internationaal netwerk met als doel informatie over biodiversiteit uit talloze databases te consolideren in een centraal portaal. Het doel van GBIF is het gratis verzamelen en publiceren van informatie over alle soorten. Voor de toekomst is het de bedoeling om genetische databanken te integreren.
Met 102 leden in 65 landen, 1.942 dataproviders en meer dan 2.239 miljard individuele records uit meer dan 75.500 datasets die via internet toegankelijk zijn het grootste biodiversiteitsdataproject ter wereld (peildatum augustus 2022).
GBIF werkt samen met andere internationale organisaties zoals het Catalogue of Life-partnerschap, Biodiversity Information Standards, het Consortium for the Barcode of Life (CBOL), de Encyclopedia of Life (EOL) en GEOSS. De biodiversiteitsgegevens die via de GBIF beschikbaar zijn, zijn de afgelopen tien jaar met meer dan 1.150% toegenomen, deels dankzij de deelname van burgerwetenschappers (citizen scientists).
GBIF bestaat uit een secretariaat in Kopenhagen en 90 zogenaamde datanodes.[1] Het secretariaat coördineert het werk van de geografisch verspreide knooppunten en beheert de centrale database. In elk aangesloten land is er minstens één knooppunt dat belast is met het doorsturen van de biodiversiteitsgegevens van het land naar de centrale database. De Nederlandse node is NLBIF.[2]
Naast de nationale dataknooppunten zijn er ook aangesloten GBIF-deelnemers, voornamelijk nationale of supranationale organisaties.