In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van Godfried van Sint-Omaars, die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis, cultuur en samenleving. Godfried van Sint-Omaars is door de jaren heen het onderwerp geweest van debatten, studies en interpretaties, waardoor de nieuwsgierigheid en interesse is gewekt van degenen die zich in het universum ervan verdiepen. Met een relevantie die de grenzen van de tijd overstijgt, blijft Godfried van Sint-Omaars vandaag de dag nog steeds een onderwerp van discussie en reflectie. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van Godfried van Sint-Omaars, waarbij we de impact en betekenis ervan op verschillende gebieden analyseren.
Godfried van Sint-Omaars was een Vlaamse ridder uit Sint-Omaars die samen met onder anderen Hugues de Payns in 1118 de Orde van de Tempeliers oprichtte. Over zijn afkomst bestaan veel onzekerheden.
De Tempeliers beschermden de pelgrims die de heilige plaatsen in Jeruzalem bezochten. Zij waren ook de bankiers van de kruisvaarders. Ze organiseerden zich in commanderijen. In 1127 schonk Godfried van Sint-Omaars de Opstal te Ieper en stichtte zo de eerste Vlaamse en tevens Westerse commanderij. Ook in Gent waren ze actief. In 1200 trad burggraaf Zeger II toe tot de orde. Hij schonk een huis met grond aan de Briel dat later een tempelhuis met kerk werd.
Volgens de legende waren Godfried van Sint-Omaars en Hugo van Payns (de eerste grootmeester van de Tempeliers) zo arm, dat ze samen een paard deelden. Dit leidde tot de beroemde afbeelding op het zegel van de Tempeliers van twee mannen die samen één paard berijden.