Gouden Penseel

In dit artikel zullen we het fenomeen Gouden Penseel vanuit verschillende perspectieven analyseren, met als doel de impact ervan op de hedendaagse samenleving te begrijpen. De afgelopen decennia is Gouden Penseel op verschillende gebieden steeds relevanter geworden, waardoor debatten en controverses over de betekenis en gevolgen ervan zijn ontstaan. Vanuit een historische, sociologische, politieke, economische en culturele benadering zullen we onderzoeken hoe var1 de manier heeft gevormd waarop we ons als samenleving verhouden, denken en organiseren. Op dezelfde manier zullen we verschillende theorieën en onderzoeken onderzoeken die zullen helpen licht te werpen op dit fenomeen en de invloed ervan op het dagelijks leven van mensen. Door middel van een diepgaande en rigoureuze analyse willen we onze lezers een complete en verrijkende visie bieden op Gouden Penseel en de implicaties ervan in de wereld van vandaag.

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting CPNB.

Het Gouden Penseel kan alleen worden uitgereikt aan een kinderboek dat in Nederland is uitgegeven. In 2011 werd voor het eerst het werk van een buitenlandse illustrator bekroond met het Gouden Penseel, namelijk van Blexbolex (Bernard Granger) uit Frankrijk.

Daarnaast kan de jury sinds 1981 nog twee boeken bekronen met het Zilveren Penseel, waarvoor ook buitenlandse kunstenaars in aanmerking komen, mits het werk waarvoor zij bekroond worden in het Nederlands is gepubliceerd. Ook wordt het Gulden Palet uitgereikt aan een jong talent.

Gelauwerden

Gouden Penseel

Wim Hofman krijgt Gouden Penseel (1974)

Literatuur (keuze)

  • Vijfentwintig jaar Gouden Penselen & het Oeuvre Penseel voor Fiep Westendorp: 1973-1997 . Amsterdam, 1997. Uitg. ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Gouden Penseel.
  • Voor altijd jong: 50 jaar kinderboekenweek . Amsterdam, 2004.

Zie ook