Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal

Dit artikel gaat in op het onderwerp Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal, dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving. Van technologische vooruitgang tot veranderingen in de werkdynamiek, Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal heeft grote belangstelling en debat gegenereerd onder deskundigen en de algemene bevolking. Langs deze lijnen zal de invloed van Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal in verschillende contexten worden geanalyseerd, evenals de implicaties ervan op de korte en lange termijn. Toekomstperspectieven op Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal en hoe dit ons milieu zal blijven beïnvloeden, zullen ook worden onderzocht.

Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is een spellingwedstrijd die elk jaar in december werd gehouden, net als het Groot Dictee. Het werd uitgezonden op Nederland 3 op de zaterdag voor de uitzending van het Groot Dictee.

Het grote verschil was dat aan deze wedstrijd alleen kinderen van 11 en 12 jaar meededen. Het dictee werd, in tegenstelling tot het Groot Dictee, voorgelezen door Jurre Bosman, presentator van het Schooltv-weekjournaal. Maar het vond wel plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Er namen 60 kinderen uit Nederland aan deel. Tot 2007 waren dat 40 Nederlandse en 20 Vlaamse kinderen. In 2012 werd het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal voor het laatst uitgezonden. Het Groot Dictee werd in 2016 voor het laatst uitgezonden.

Lijst van winnaars Groot Kinderdictee

Jaar Titel van het dictee Winnaar Land(sdeel) Aantal fouten (gemiddelde)
2004 "Gekrakeel" Anneleen Denoo Vlag Vlaanderen Vlaanderen 0 (10)
2005 "Echt gebeurd" Dennis Geleyn Vlag Vlaanderen Vlaanderen 5 (20)
2006 "In het ogenschijnlijk ongevaarlijke woud" Kirsten van der Elst Vlag Vlaanderen Vlaanderen 1 (11)
2007 "Spiegeltje, spiegeltje" Lindsay Luisterburg Vlag van Nederland Nederland 4 (14)
2008 "Spreekbeurten" Bibi van Wijnsberge en Marlinde van Roekel Vlag van Nederland Nederland 2 (11)
2009 "Poëzie" Simon Hellendall en Isa Houtbeckers Vlag van Nederland Nederland 1
2010 "Mug" Luuk Smarius Vlag van Nederland Nederland 1 (7)
2011 "Meester Jaap vertelt" Bram Strikwerda Vlag van Nederland Nederland 5 (12)
2012 "Dertien en een half" Thuy An Nguyen en Jerry Chao Xu Zhuo Vlag van Nederland Nederland 6 (11)

Zie ook