Grote kattenstaart

In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Grote kattenstaart en onderzoeken we de oorsprong, evolutie en relevantie ervan in de huidige samenleving. Vanaf zijn eerste optredens tot zijn impact op het dagelijks leven heeft Grote kattenstaart de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Door middel van een diepgaande en gedetailleerde analyse zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die het zo ongelooflijk interessant en de moeite van het ontdekken waard maken. Van de mogelijke implicaties ervan in de toekomst tot de betekenis ervan in het heden heeft var1 een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis, en het is essentieel om het belang ervan vandaag de dag te begrijpen. Ga met ons mee op deze spannende tour door Grote kattenstaart en ontdek alles wat er te weten valt over dit onweerstaanbare fenomeen.

Grote kattenstaart
Grote kattenstaart
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Myrtales
Familie:Lythraceae (Kattenstaartfamilie)
Geslacht:Lythrum (Kattenstaart)
Soort
Lythrum salicaria
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote kattenstaart op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote kattenstaart (Lythrum salicaria) is een vaste plant uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae). De soortaanduiding salicaria betekent: met blad dat lijkt op een wilgenblad.

Beschrijving

De plant heeft meestal tussen de 0,60-1,20 m lange, rechtopgaande, kantige stengels met vertakkingen. De 3-8 cm lange, lancetvormige tot eironde bladeren staan met twee of drie kruisgewijs tegenover elkaar, maar aan de top verspreid. De plant groeit in pollen met wortels tot een meter diep.

De 1-1,6 cm grote bloemen groeien in schijnkransen uit de oksels van de bovenste bladen, elk heeft vier tot meestal zes kroonbladen en twaalf meeldraden. De paarsrode bloemen zijn gerangschikt in een tot 35 cm lange schijnaar. Ze zijn tweeslachtig en vertonen heterotristylie om zelfbestuiving te voorkomen. Dat betekent dat er drie soorten bloemen voorkomen (trimorf):

  • kortstijlige bloemen met middellange en lange meeldraden
  • middelstijlige bloemen met korte en lange meeldraden
  • langstijlige bloemen met korte en middellange meeldraden.

De bloeiperiode loopt van juni tot september.

Groeiplaatsen

De plant is zeer algemeen en te vinden op zonnige tot half beschaduwde plaatsen op natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure tot kalkrijke gronden langs sloten, greppels, kanalen, meren, poelen, beken, en rivieren. Ook in grasland, bermen, lichte loofbossen, vochtige struwelen, drassige kapvlakten, moerassen, vochtige ruigten en in vochtige duinen en heiden.

Verspreiding

Grote kattenstaart vindt zijn oorsprong in de gematigde streken van Europa en Azië maar is gedurende de moderne tijd over vrijwel alle werelddelen verspreid. In Noord-Amerika vormt hij plaatselijk een plaag die wordt bestreden.

Ecologie

De grote kattenstaart is waardplant voor de kattenstaartdikpootbij en de gele kattenstaartaardvlo. Het boomblauwtje gebruikt onder meer de grote kattenstaart voor haar tweede generatie eitjes. De plant is nectarplant voor de grote vuurvlinder.

Plantengemeenschap

De grote kattenstaart is een kensoort voor de klasse van natte strooiselruigten (Convolvulo-Filipenduletea).

Toepassingen

Doordat stengel en bladeren tannine bevatten, werd het vroeger in de leerlooierij gebruikt. Wortelsap levert een rode kleurstof voor het verven van wol.

Medicinaal werd de plant in het verleden ingezet voor haar bloedstelpende werking, tegen diarree, dysenterie, maagslijmvliesontsteking en vlektyfus.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lythrum salicaria op Wikimedia Commons.