In de wereld van vandaag is Guillermo Amor een terugkerend thema dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. De relevantie ervan overstijgt de grenzen en de impact ervan is op verschillende gebieden voelbaar. Sinds zijn opkomst heeft Guillermo Amor de belangstelling gewekt van zowel experts als fans, waardoor debatten, onderzoek en reflecties zijn ontstaan die proberen de betekenis en invloed ervan op de samenleving te begrijpen. In de loop van de tijd is Guillermo Amor een fenomeen geworden dat niemand onverschillig laat en gevestigde percepties en overtuigingen ter discussie stelt. In dit artikel zullen we de impact van Guillermo Amor in verschillende contexten en de implicaties ervan op het dagelijks leven nader onderzoeken.
Guillermo Amor groeide op in Benidorm en zijn talent was daar op de straten al te zien. FC Barcelona was er al snel bij en lijfde Amor al op elfjarige leeftijd in voor de jeugd (ook wel de cantera genoemd). Ondertussen toonde ook Real Madrid interesse, maar zijn vader had zijn woord al aan FC Barcelona gegeven. Amor was efficiënt, speelde simpel, had een goede pass en een goed inzicht. In 1986 won hij als aanvoerder van de Juvenil A, het hoogste jeugdelftal van FC Barcelona, de Copa del Rey Juvenil. Mede door twee doelpunten van Amor werd in de finale met 6–3 gewonnen van de Juvenil A van Real Madrid. Een jaar later prolongeerde de Juvenil A met Amor met succes de beker. In de finale werd wederom Real Madrid verslagen (2–1) en Amor scoorde eenmaal. In het seizoen 1986/87 ging hij bovendien spelen voor Barcelona Atlètic, het tweede elftal van Barça. In 1988 leek Amor te vertrekken naar Real Valladolid, met wie het bestuur van FC Barcelona al in onderhandeling was. Johan Cruijff, kort daarvoor aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer, hield de transfer uiteindelijk tegen totdat hij Amor zelf had kunnen beoordelen. Cruijff was overtuigd van de kwaliteiten van de middenvelder en behield hem zo voor FC Barcelona. De Nederlander liet Amor zijn debuut maken in het eerste elftal op 3 september tegen Espanyol. Cruijff maakte van hem een speler die zowel kon verdedigen als aanvallen en Amor werd een vaste waarde in het team. Het was de periode van het Dream Team en Amor veroverde met Barça vele prijzen. Ook onder Bobby Robson en Louis van Gaal zouden prijzen volgen. In 1998 moest Amor van Van Gaal vertrekken. Hij tekende bij het Italiaanse Fiorentina. Later speelde Amor nog voor Villarreal en Livingston.
Amor was ook Spaans international. Zijn debuut maakte hij op 14 november 1990 tegen Tsjecho-Slowakije. Later speelde Amor nog voor Spanje tijdens EK 1996 en WK 1998, maar het wereldkampioenschap van 1994 moest hij laten schieten vanwege een blessure. Uiteindelijk kwam Amor 37 keer uit voor het nationaal elftal, waarin hij viermaal scoorde. Zijn laatste interland speelde de middenvelder op 5 september 1998 tegen Cyprus.
Op 16 december 2007 werd Amor in kritieke toestand opgenomen op de intensive care van het Hospital Verge de la Cinta in Tortosa na rond twee uur 's nachts een auto-ongeluk te hebben gehad op de autopista AP-7 nabij Ametlla de Mar. In het ziekenhuis volgde een operatie naar aanleiding van buikletsel. Amor had bovendien borstletsel en een gedeeltelijke bekkenfractuur.[1][2] Na meer dan een week in het ziekenhuis te hebben gelegen, was Amor op 24 december 2007 voldoende hersteld om naar huis te gaan.[3]