Als er iets is dat altijd onze aandacht heeft getrokken, dan is het Hárslevelű. Of het nu gaat om de impact ervan op de samenleving, de historische relevantie ervan of de invloed ervan op de populaire cultuur, Hárslevelű heeft de aandacht getrokken van mensen over de hele wereld. In dit artikel zullen we de impact van Hárslevelű verder onderzoeken, het belang ervan in verschillende contexten analyseren en een uniek perspectief bieden op dit fascinerende onderwerp. Vanaf het begin tot aan de huidige impact heeft Hárslevelű een onuitwisbare stempel op de wereld gedrukt, en we kijken ernaar uit om in de complexiteiten en eigenaardigheden te duiken die het zo relevant maken voor zoveel mensen. Dus bereid je voor om je te verdiepen in de fascinerende wereld van Hárslevelű en ontdek alles wat dit thema te bieden heeft.
De Hárslevelű is een witte Hongaarse druivensoort, dat zowel droge als zoete wijn voortbrengt.
Hárslevelű betekent met bladeren als die van de lindeboom. Door DNA-onderzoek is gebleken dat dit ras een kruising is van de Hongaarse druif Furmint en de oude Zwitserse variëteit Plantscher, die op zijn beurt van Hongaarse afkomst is en waarmee dus is aangetoond dat de Hárslevelű echt uit dit land afkomstig is.
Omdat de druif laat rijpt en een dunne schil heeft, is hij ideaal voor de botrytis ('edele rotting') in de Tokajregio. Hiermee worden zeer zoete witte wijn van gemaakt in een blend met de Furmint.
Hárslevelű is een productief ras, dat echter gevoelig is voor nachtvorst en ook voor echte meeldauw en droogte. Het voelt zich het beste thuis op vulkanische grond.
Als cépage kan Hárslevelű een goudgroene wijn leveren met een volle aromatische smaak van kruiden, pollen en vlierbloesem.
De druif vindt men voornamelijk in de wijnregio's Tokaj, Eger, Mátra, Somló en Villány-Siklós. In totaal worden hier bijna 1700 hectare mee aangeplant. Hárslevelű is ook aangeplant Zuid-Afrika met 75 hectare en in Roemenië waar het in tegenstelling tot Hongarije droge wijn produceert.