Hôpital de la Salpêtrière

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
Hôpital de la Pitié-Salpêtrière
Hôpital de la Salpêtrière
Plaats Parijs
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Coördinaten 48° 50′ NB, 2° 22′ OL
Basisgegevens
Gesticht in 17e eeuw
Website Les services de l'Hôpital Pitié-Salpêtrière
Kenmerken
Verbonden universiteit Universiteit Pierre en Marie Curie
Specialisatie(s) psychiatrie en neurologie
Detailkaart
Hôpital de la Salpêtrière (Parijs)
Hôpital de la Salpêtrière
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Hôpital de la Salpêtrière in Parijs was een van de belangrijkste en bekendste centra voor psychiatrie en neurologie in Europa.

Gravure van Hopital de la Salpêtrière rond 1660 door Adam Pérelle gegraveerd.

Het Hôpital de la Salpêtrière werd gebouwd in opdracht van koning Lodewijk XIV naar plannen van hofarchitect Libéral Bruant. Het werd eerst gebruikt als salpeterfabriek (vandaar de naam: salpeter wordt gebruikt bij de productie van buskruit). Na enige jaren werd het gebouw in gebruik genomen als opvoed- en opvangcentrum voor geestelijk gestoorde vrouwen en prostituees. Mannen werden in andere instellingen behandeld.

Het ziekenhuis kwam in de tweede helft van de 19e eeuw tot grote bloei, met name door het baanbrekende werk dat directeur Jean-Martin Charcot er verrichtte. Onder zijn leiding werd Salpêtrière het Europese centrum voor onderzoek naar hysterie en dissociatieve aandoeningen en werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassing van hypnose. Ook werden neurologische aandoeningen als epilepsie, amyotrofe laterale sclerose en multiple sclerose bestudeerd en beschreven.

Vele inmiddels bekende namen waren werkzaam of studeerden aan het Salpêtrière, waaronder Pierre Janet, Jules Cotard, Georges Gilles de la Tourette, Pierre Marie, Sigmund Freud, Joseph Babinski, Philippe Pinel en Alfred Binet.

In de 20e eeuw fuseerde het Hôpital de la Salpêtrière met een ander ziekenhuis. Tegenwoordig heet de instelling Hôpital de la Pitié-Salpêtrière.

Het ziekenhuis huisvest de Institut du cerveau et de la moelle épinière.

Trivia

Bibliografische informatie Mediabestanden