In het artikel dat we hieronder presenteren, zullen we het onderwerp H.N. Werkmanprijs behandelen, dat onderwerp van belangstelling en debat is geweest in verschillende domeinen van de samenleving. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag is H.N. Werkmanprijs het onderwerp geweest van meerdere interpretaties en meningen, wat een breed veld van studie en onderzoek heeft opgeleverd. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van H.N. Werkmanprijs verkennen, de impact ervan in verschillende contexten analyseren en een alomvattend beeld bieden van het belang ervan in de wereld van vandaag.
Oorkonde d.d. 21 juli 1945, eerste "H. N. Werkman Prijs voor typografie"
De H.N. Werkmanprijs voor typografie was tussen 1945 en 2002 een prijs voor grafisch ontwerpen, ingesteld door de gemeente Amsterdam en genoemd naar de Groningse drukker-kunstenaar Hendrik Werkman.[1] Verbonden aan de prijs was een geldbedrag. Werkman ontving zelf de eerste Werkmanprijs, voor zijn bijdragen aan de De Blauwe Schuit-uitgave Turkenkalender 1942 (1941).[2]
De Werkmanprijs werd tot 1961 eens per twee jaar uitgereikt, later eens per jaar, zij het met enkele onderbrekingen.[3] De aanvankelijke afzonderlijke prijs voor bibliofiele uitgaven is slechts eenmaal toegekend. In de beginjaren was er soms een eervolle vermelding.
Met ingang van 1972 werd de Werkmanprijs toegekend door het dat jaar opgerichte Amsterdams Fonds voor de Kunst. Per 2003 is de Werkmanprijs afgeschaft en opgenomen in de nieuwe Amsterdamprijs voor de Kunst.