Chipsrecht

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen

Het chipsrecht (ook wel bescherming oorspronkelijke topografieën van halfgeleiderproducten) is een sui generis uitsluitend recht, in de familie van intellectuele eigendomsrechten, tot het verveelvoudigen van de beschermde topografie, het vervaardigen van een halfgeleiderprodukt waarin het topografie is vervat, en een exemplaar van de topografie of het halfgeleiderprodukt waarin de topografie is vervat, te exploiteren.

Europese Unie

Het chipsrecht is in de Europese Unie geharmoniseerd via de Richtlijn 87/54/EEG van de Raad van 16 december 1986 betreffende de rechtsbescherming van topografieën van halfgeleiderproducten.

Om van dit uitsluitend recht te kunnen genieten is een depot van de topografie vereist binnen twee jaar na de datum van het eerste gebruik. Het recht heeft een geldensduur van 10 jaar. Daarnaast moet de topografie voortkomen uit de eigen intellectuele inspanning van de maker en in de halfgeleiderindustrie niet algemeen bekend zijn.

Een topografie wordt binnen het Europese chipsrecht gedefinieerd als:

een reeks samenhangende beelden, op enigerlei wijze vastgelegd,

  • die het driedimensionale patroon van de lagen weergeven waaruit het halfgeleiderprodukt is samengesteld, en
  • waarin elk beeld het patroon of een gedeelte van het patroon van een oppervlak van het halfgeleiderprodukt in enig stadium van zijn vervaardiging voorstelt;

Nederland

In Nederland is de Europese richtlijn omgezet in Wet bescherming oorspronkelijke topografieën van halfgeleiderprodukten. Het deponeren van een topografie gebeurt in Nederland via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

België

In België is de Europese richtlijn omgezet in Titel 8 van Boek XI - (Wetboek van economisch recht).

Andere jurisdicties

Chipsrecht bestaat niet alleen binnen de Europese Unie; ook in andere jurisdicties komen vormen van chipsrecht voor, bijvoorbeeld:

Zie ook

Externe links