Tegenwoordig is Hardwareacceleratie een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen in de huidige samenleving. Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in het onderzoeken en begrijpen van de impact die Hardwareacceleratie heeft op hun dagelijks leven. Of het nu vanuit persoonlijk, professioneel of sociaal oogpunt is, Hardwareacceleratie is een fundamenteel element geworden dat we niet kunnen negeren. Daarom willen we ons in dit artikel verdiepen in het onderwerp Hardwareacceleratie, de verschillende dimensies ervan verkennen en proberen licht te werpen op het belang ervan in de moderne wereld. We zullen ons verdiepen in de oorsprong ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en hoe het de manier waarop we leven en met elkaar omgaan heeft beïnvloed. Zonder twijfel is Hardwareacceleratie een fascinerend onderwerp dat het verdient om diepgaand te worden geanalyseerd.
In computerprogramma's verwijst hardwareacceleratie of hardwareversnelling naar het gebruik van hardware om bepaalde functionaliteit sneller uit te voeren dan wanneer dit gedaan zou worden in software (wat uitgevoerd wordt door een CPU). Voorbeelden zijn het renderen van computergraphics en het uitvoeren van complexe berekeningen, zoals natuurkundige simulaties. Door deze berekeningen in hardware uit te voeren (bijvoorbeeld op een grafische kaart of PPU) kan een (grote) snelheidswinst behaald worden.
Normaal gesproken zijn processors sequentieel waardoor berekeningen een voor een worden uitgevoerd. Op hardware kunnen berekeningen echter parallel worden uitgevoerd waardoor deze sneller kunnen worden uitgerekend dan een implementatie in software. De hardware waarop de berekeningen plaatsvinden wordt de hardware accelerator genoemd.
Het gebruiken van een grafische kaart voor niet-grafische berekeningen wordt GPGPU genoemd (general-purpose computing on graphics processing units).