Heard en McDonaldeilanden

Heard en McDonaldeilanden
Extern territorium van Vlag van Australië Australië
Locatie Heard en McDonaldeilanden
Locatie
Land Vlag van Australië Australië
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 53°5'38"ZB, 73°31'1"OL
Algemeen
Oppervlakte 412 km²
Inwoners 100 (alleen onderzoekers)
Overig
UTC +5
Detailkaart
Kaart van Heard en McDonaldeilanden
Heard en McDonaldeilanden
Werelderfgoed natuur
Heard vanuit de ruimte
Land Vlag van Australië Australië
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria viii, ix
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 577
Inschrijving 1997 (21e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Heard en McDonaldeilanden (Engels: Heard Island and McDonald Islands (HIMI)) zijn een onbewoonde onherbergzame subantarctische eilandengroep in het zuiden van de Indische Oceaan op de breedtegraad van Vuurland en op dezelfde lengtegraad als Mumbai. Ze liggen op 1700 km van Antarctica en op 4100 km zuidwestelijk van Perth. De eilanden vallen onder de jurisdictie van Australië.

Heard is genoemd naar zijn ontdekker James Heard, een robbenjager die de eilanden in 1853 voor het eerst in het oog kreeg.

De Heard en McDonaldeilanden bestaan uit de eilanden Heard, het kleinere Shag en de 43 km westelijker gelegen McDonaldeilanden. De McDonaldeilanden bestaan uit McDonald, Flat en Meyer Rock. Verder zijn er in het gebied een groot aantal kleinere rotsen. De eilanden liggen op het Kerguelenplateau.

Geologie

Geologisch gezien bestaat de archipel uit stollingsgesteente. De vulkanen (vulkaancomplex) die de eilanden hebben doen ontstaan bevinden zich niet op een plaatgrens; de grenzen van de Antarctische Plaat met de Afrikaanse- en Australische Plaat bevinden zich vele honderden kilometers naar het noorden. Vermoedelijk zijn de eilanden ontstaan ten gevolge van een hotspot. Op het eiland Heard bevindt zich de 2745 m hoge actieve vulkaan Mawson Peak, ook Big Ben genoemd. Dit is de hoogste berg van Australië. Hij is 517 m hoger dan de Mount Kosciuszko, de hoogste top op het Australische vasteland.

Werelderfgoedlijst

Heard en McDonaldeilanden behoren sinds 1997 tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. De reden voor opname op de lijst is dat de eilandengroep de enige subantarctische vulkanische activiteit herbergt, waarbij geomorfologische processen en glaciale dynamica kunnen worden waargenomen. De flora en fauna zijn specifiek, zonder invloeden van buiten de eilandengroep.

Trivia

Om onduidelijke redenen hebben de eilanden zonder economische activiteit een eigen top level domain .hm gekregen.

Externe links

Logo Unesco · · Sjabloon bewerken Vlag van Australië Werelderfgoed in Australië

Groot Barrièrerif · Nationaal park Kakadu · Willandramerengebied · Tasmaanse wildernis · Lord Howe-archipel · Gondwanaregenwouden van Australië · Nationaal park Uluṟu–Kata Tjuṯa · Tropisch regenwoud van Queensland · Shark Bay · Frasereiland · Riversleigh/Naracoorte · Heard en McDonaldeilanden · Macquarie-eiland · Greater Blue Mountainsgebied · Nationaal park Purnululu · Royal Exhibition Building en Carlton Gardens · Sydney Opera House · Australische dwangarbeiderskolonies · Ningaloo-kust · Budj Bim-cultuurlandschap

· · Sjabloon bewerken Vlag van Australië Bestuurlijke indeling van Australië
Deelstaten en interne territoria:Australisch Hoofdstedelijk Territorium · Jervisbaaiterritorium · Nieuw-Zuid-Wales · Noordelijk Territorium · Queensland · Tasmanië · Victoria · West-Australië · Zuid-Australië
Externe territoria:Ashmore- en Cartiereilanden · Australisch Antarctisch Territorium · Christmaseiland · Cocoseilanden · Koraalzee-eilanden · Heard en McDonaldeilanden · Norfolk
Oceanië · Australië
Bibliografische informatie Mediabestanden