Heliotroop (geslacht)

In dit artikel willen we de kwestie van Heliotroop (geslacht) behandelen, die de afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen. Heliotroop (geslacht) is een onderwerp dat interesse heeft gewekt bij zowel de wetenschappelijke gemeenschap als het grote publiek, vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Heliotroop (geslacht), van zijn oorsprong en evolutie tot zijn invloed vandaag de dag. We zullen ons verdiepen in de implicaties ervan, zowel op individueel als collectief niveau, en het belang ervan analyseren op uiteenlopende gebieden als economie, technologie, gezondheid, cultuur en het milieu. Door middel van een multidisciplinaire aanpak willen we een alomvattend perspectief bieden dat ons in staat stelt de relevantie en complexiteit van Heliotroop (geslacht) vandaag de dag te begrijpen.

Heliotroop
Tuinheliotroop (Heliotropium arborescens)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Boraginales
Familie:Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht
Heliotropium
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Heliotroop op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Heliotroop (Heliotropium) is een geslacht uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht telt 250 tot 300 soorten. Het Oudgriekse ἥλιος, hēlios betekent zon en τρέπειν, trepein betekent draaien. Deze naam verwijst naar de gewoonte van de planten om hun bladeren steeds in de richting van de zon te draaien.

De planten worden 30-80 cm hoog en tot 100 cm breed. Aan de houtachtige stengel dragen de planten tot 8 cm grote, breed-ovaal tot lancetvomige, fijnbehaarde bladen met duidelijk zichtbare nerven.

Het geslacht is wereldwijd in warme regio's aanwezig. De meeste soorten zijn niet winterhard. De algemene voorkeur van planten uit dit geslacht gaat uit naar goed gedraineerde, niet al te humeuze grond met veel zon en niet te veel wind.

Heliotroopsoorten dienen als waardplant voor de rupsen van het heliotroopblauwtje (Chilades trochylus).