Herinckhave

In dit artikel wordt Herinckhave de centrale analyse-as, waarbij de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven wordt onderzocht. Van de invloed ervan op de hedendaagse samenleving tot de relevantie ervan op specifieke gebieden zoals onderwijs, politiek, economie of cultuur: we proberen de verschillende facetten die var1 omvat te ontrafelen. Door middel van een gedetailleerde analyse en een kritisch perspectief is het de bedoeling de lezer een brede en veelzijdige visie op Herinckhave te bieden, waarbij zowel de positieve aspecten als de uitdagingen en tegenstrijdigheden ervan worden benadrukt. Dit artikel heeft tot doel een bijdrage te leveren aan het debat en de kennis over Herinckhave, en de ruimte te openen voor reflectie en de uitwisseling van ideeën.

Herinckhave
Het huis Herinckhave
Het huis Herinckhave
Locatie
Locatie FleringenBewerken op Wikidata
Plaatsnaam Fleringen
Adres Herinckhaveweg 2, 6 en 8
Coördinaten 52° 23′ NB, 6° 47′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Particulier bewoond
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Achterkant van het huis Herinckhave
De Molen Herinckhave
De gracht van het landgoed

Herinckhave is een landgoed in de Nederlandse buurtschap Fleringen (provincie Overijssel). Het heeft een oppervlakte van zo’n zestig hectare.

Geschiedenis

In de 14de eeuw wordt Herinckhave voor het eerst genoemd als de Hof te Vlederinghe. Vanaf 1385 kwam het landgoed in het bezit van de familie Grubbe. Het is dan een leengoed van de bisschop van Utrecht.

Friedrich Christian von Bönninghausen en Johanna Maria Antonetta Grubbe lieten in 1742 het oude huis slopen en bouwden vervolgens een nieuw huis, de huidige havezate. Herinckhave groeide uit tot een groot landgoed. Het bestond uit heide, bossen, ruim zeshonderd hectare landerijen en vijfendertig boerenhofsteden.

In 1959 verbrandde het huis en in 1970 werd het huis door de Overijsselse Kastelen Stichting gerestaureerd. Sinds 2005 wordt het landgoed particulier bewoond door de voormalige kinderarts Charles Bijleveld en jonkvrouw Gisela von Bönninghausen.[1]

Het gehele landgoed heeft de status Historische Buitenplaats gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Geboren