Herman Teunissen

Tegenwoordig is Herman Teunissen een onderwerp van groot belang geworden in onze samenleving. Of het nu komt door de impact ervan op het dagelijks leven van mensen, de invloed ervan op economisch, politiek of sociaal gebied, of de relevantie ervan in de historische context, Herman Teunissen heeft de aandacht en belangstelling getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Herman Teunissen, van de oorsprong tot de huidige evolutie, inclusief de impact ervan op verschillende gebieden van het menselijk leven. Verder zullen we de toekomstperspectieven van Herman Teunissen analyseren en de mogelijke implicaties die dit heeft voor de toekomst van de samenleving.

Herman Teunissen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Hermanus Gerardus Maria Teunissen
Geboren 16 oktober 1914
Overleden 3 januari 1992
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Bekend van Hymenoptera
Standaardafkorting Teunissen
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hermanus Gerardus Maria Teunissen (Oss, 16 oktober 1914 - Nijmegen, 3 januari 1992) was een Nederlands arts en entomoloog.

Biografie

Teunissen studeerde medicijnen aan de universiteit van Leiden. Hij studeerde af in 1938, en werd bij de mobilisatie overgeplaatst naar Limburg. Daar moest hij tijdens de bezetting geallieerde soldaten opereren. Na de oorlog had hij een praktijk in Berghem.

Hij was aanvankelijk geïnteresseerd in archeologie en bouwde een belangrijke verzameling artefacten op uit Limburg en Brabant, die nu in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is. Later wijdde hij zijn vrije tijd aan de studie van Hymenoptera. Hij kon hierbij samenwerken met zijn broer, priester J. Teunissen, die ook geïnteresseerd was in de entomologie. Die stelde in 1972 het tweede deel van Teunissens "Naamlijst van Nederlandse sluipwespen (Fam. Ichneumonidae)" samen; door zijn drukke beroepsleven had Herman Teunissen na 1955 te weinig tijd voor de entomologie.

Na zijn pensionering wendde hij zich tot de studie van zandbijen (Andrena) en Osmiini. Hij maakte hiervoor verscheidene expedities naar Zuid-Europa, Turkije en Marokko. Hij werd aangesteld als "wetenschappelijk medewerker buiten bezwaar van 's Rijks Schatkist" aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum.

Teunissen is de wetenschappelijke auteur van verscheidene soorten, waaronder de sluipwespen Hypamblys dejongi, Syndipnus lindemansi en Polyblastus tuberculatus.