Hiltrude

In de wereld van vandaag is Hiltrude voor veel mensen een onderwerp van algemeen belang geworden. Of het nu vanwege zijn historische, politieke, wetenschappelijke of culturele relevantie is, Hiltrude heeft de aandacht van een breed publiek getrokken. Om het belang en de implicaties ervan beter te begrijpen, is het essentieel om je te verdiepen in de gedetailleerde analyse van Hiltrude. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die Hiltrude tot een interessant onderwerp maken, evenals de impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we proberen licht te werpen op de meest relevante en controversiële aspecten van Hiltrude, waardoor de lezer zijn begrip en reflectie over dit onderwerp kan verdiepen.

Hiltrude
ca. 716754
Regentes van Beieren
Periode 748−754 (voor Tassilo)
Voorganger Philtrude
Opvolger Liutberga
Geboren Austrasië
Overleden Beieren, Frankische Rijk
Vader Karel Martel
Moeder Rotrude van Trier
Swanahilde (stiefmoeder)
Dynastie Karolingisch Huis
Broers/zussen Carloman, Pepijn de Korte
Partner Odilo I
Kinderen Tassilo
Bron: zie "Noten"
Portaal  Portaalicoon   Middeleeuwen

Hiltrude (Austrasië, rond 716 - Beieren, 754[1]) was een dochter van Karel Martel en Rotrude van Trier.

Zij zou, tegen de wil van haar broers en op instigatie van haar stiefmoeder, de Beierse Swanahilde, rond 740 in het huwelijk zijn getreden met Odilo I van Beieren.[2] Haar broers Carloman en Pepijn de Korte voerden in 744 een oorlog tegen haar man. De uitkomst was dat Odilo de Frankische suzereiniteit over Beieren moest erkennen. Na de dood van haar echtgenoot werd zij in 748 regentes voor haar zoon Tassilo. Zij stierf in 754.[1]

Noten

  1. a b Annales Petaviani Continuatio ad annum 753 (= G.H. Pertz (ed.), Monumenta Germaniae Historica, Scriptores I, Hannover, 1826, p. 11), Annales Moselleni ad annum 754 (= G.H. Pertz (ed.), Monumenta Germaniae Historica, Scriptores XVI, Hannover, 1859, p. 495).
  2. Continuator Fredegarii Scholastici, Continuationes Chronicarum Fredegarii IV 25 (= B. Krusch (ed.), Monumenta Germaniae Historica, Scriptores rerum Merovingicarum, II, Hannover, 1888, p. 180).

Referenties