In de wereld van vandaag is Hongerdoek een onderwerp dat grote belangstelling en debat heeft gewekt op verschillende gebieden van de samenleving. Van de impact ervan op de economie tot de invloed ervan op de populaire cultuur, Hongerdoek is een centraal discussiepunt geworden. Nu we de 21e eeuw binnengaan, is het van cruciaal belang om de rol van Hongerdoek in ons leven, zowel individueel als collectief, te begrijpen en te analyseren. Dit artikel onderzoekt de verschillende facetten en perspectieven die verband houden met Hongerdoek, en behandelt de relevantie en reikwijdte ervan in de wereld van vandaag.
Een vasten- of hongerdoek (latijn: velum quadragesimale), is een vanaf de middeleeuwen in rooms-katholieke kerken gedurende de vastentijd tussen het middenschip en priesterkoor opgehangen doek ter bedekking van het altaar.
De doek wordt veelal versierd met taferelen uit het lijden van Christus en de martelwerktuigen. In latere tijden ook met voorstellingen van missioneringsarbeid, onder meer vervaardigd door derde-wereldkunstenaars.