Hoogstraat (Brussel)

In dit artikel zullen we Hoogstraat (Brussel) onderzoeken, een onderwerp dat de afgelopen jaren grote belangstelling heeft getrokken. We zullen leren over het belang ervan, de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven en hoe het in de loop van de tijd is geëvolueerd. Daarnaast zullen we de verschillende perspectieven analyseren die rond Hoogstraat (Brussel) bestaan ​​en hoe dit verschillende gebieden heeft beïnvloed. Het wordt een reis door de geschiedenis, het heden en de toekomst van Hoogstraat (Brussel), waarin we de implicaties en relevantie ervan in de huidige samenleving zullen ontdekken.

Hoogstraat
De Hoogstraat gezien vanaf de Hallepoort
De Hoogstraat gezien vanaf de Hallepoort
Geografische informatie
Locatie       Brussel
Stadsdeel Vijfhoek
Wijk Marollen
Begin Cellebroersstraat
Eind Zuidlaan
Lengte 1.120 m
Postcode 1000
Algemene informatie
Openbaar vervoer Buslijnen 27 en 48

De Hoogstraat (Frans: Rue Haute) is de langste straat in de Brusselse Vijfhoek.

Situering

De straat is een oude uitvalsweg van het stadscentrum naar het zuiden. Ze verbond de in 1760 afgebroken Steenpoort van de eerste stadsomwalling van Brussel (Cellebroersstraat/Rollebeekstraat), met de nog bestaande Hallepoort aan de Kleine Ring (Zuidlaan/Waterloolaan). De straat loopt in een bochtig tracé over de westflank van een heuvelrug die in westelijke richting afloopt naar de vallei van de Zenne, en in oostelijke richting naar de Maalbeek. Deze hoge ligging is ook de verklaring voor de straatnaam.

Ontwikkeling

Mogelijks maakte de straat deel uit van een Romeinse heerweg van Edingen naar Elewijt, wat haar een van de oudste straten van Brussel zou maken. De straat wordt in 1298 vermeld als alta strada en in 1337 als Hoogstrate. Rond de in 1134 gestichte Kapellekerk aan het begin van de straat ontstond vanaf de 12de eeuw een volkswijk met lakenwevers en volders. Verder naar het zuiden werd een leprozerie opgericht, die de voorloper werd van het huidige Sint-Pietersziekenhuis. Eind 14de eeuw was de Hoogstraat de centrale ader van de drukbevolkte Kapellewijk, die in 1405 grotendeels in de as werd gelegd door een verwoestende brand.

In de straat vestigden zich vervolgens kloosterorden (met name de kapucijnen in 1587, en de brigittinen in 1625), adellijke families en patriciërs in grote herenhuizen. In de 19de eeuw kreeg de straat een meer volks karakter met grote bevolkingsdichtheid, getuige de vele beluiken, ofwel gangen, dicht opeen staande woonruimtes die werden gebouwd in de tuinen van de voormalige kloosters en herenhuizen. De Hoogstraat werd tevens een belangrijke winkelstraat, met vele cafés, danszalen en bioscopen.

Sanering van de wijk leidde tot het oprichten van de Cité Hellemans (1915) en sociale woningen. De straat werd vanaf 1983 opnieuw aangelegd met ruimere trottoirs. Er is thans eenrichtingsverkeer richting stadscentrum.

Bijzondere gebouwen

Bron

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Deel 1B. p. 59-84.
Zie de categorie Rue Haute/Hoogstraat, Brussels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.