Huis van het Volk (Afghanistan)

In de wereld van vandaag is Huis van het Volk (Afghanistan) een probleem dat de aandacht van de samenleving als geheel heeft getrokken. Met een impact die de grenzen overstijgt en verschillende gebieden bestrijkt, is Huis van het Volk (Afghanistan) een centraal onderwerp van discussie en debat geworden. Of het nu dankzij zijn invloed op de populaire cultuur, zijn relevantie in het zakenleven of zijn impact op het dagelijks leven is, Huis van het Volk (Afghanistan) is erin geslaagd zichzelf te positioneren als een fundamenteel stuk in het hedendaagse discours. In dit artikel zullen we de verschillende dimensies van Huis van het Volk (Afghanistan) verkennen, waarbij we het belang, de implicaties en de toekomst ervan analyseren in een wereld die zich in een snel tempo blijft ontwikkelen.

Politiek in Afghanistan

Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in Afghanistan



Portaal  Portaalicoon  Politiek

Het Huis van het Volk (Wolesi Jirga) is volgens de grondwet van 2002 het lagerhuis of de Tweede Kamer van het parlement van de Islamitische Republiek Afghanistan, de Shoray-e-Milli (het hogerhuis of de Eerste Kamer wordt gevormd door de Meshrano Jirga).

Het telt 249 bij nationale verkiezingen gekozen afgevaardigden.

De leden worden per district gekozen voor een periode van vijf jaar. Minstens 64 afgevaardigden (twee van elke provincie) moet vrouw zijn; zij worden benoemd door de president die ook twee vertegenwoordigers benoemd voor de lichamelijk gehandicapten, en twee voor de bevolkingsgroep van de Kuchi-nomaden, een etnische minderheid. De eerste verkiezingen sinds vele jaren werden gehouden in september 2005, vier jaar na de val van het Taliban-regime na de buitenlandse interventie middels de operatie Enduring Freedom.

Zie ook

  • (en) Officiële website van het Afghaanse parlement