Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest ISBN verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met ISBN verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over ISBN verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.
Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken ISBN verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld ISBN verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond ISBN verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.
![]() Een 13-cijferig ISBN, 978-3-16-148410-0, weergegeven door een EAN-13 streepjescode | |
Acroniem | ISBN |
---|---|
Organisatie | Internationaal ISBN-bureau |
Geïntroduceerd | 1970 |
Nr. van cijfers | 13 (voorheen 10) |
Controle getal | Gewogen som |
Voorbeeld | 978-3-16-148410-0 |
Website | isbn-internationaal |
De International Standard Book Number (ISBN) is een numerieke commercial boek identificatie dat bedoeld is om uniek te zijn. Uitgevers kopen of ontvangen ISBN's van een partner van het International ISBN Agency.
Aan elke afzonderlijke editie en variatie (behalve herdrukken) van een publicatie wordt een ISBN toegekend. Bijvoorbeeld een e-book, een paperback en hardcover uitgave van hetzelfde boek hebben elk een ander ISBN-nummer. Het ISBN is tien cijfers lang indien toegekend vóór 2007, en dertien cijfers lang indien toegekend op of na 1 januari 2007. De methode voor het toekennen van een ISBN is landspecifiek en varieert van land tot land, vaak afhankelijk van hoe groot de uitgeverijsector in een land is.
Het oorspronkelijke ISBN-identificatieformaat werd bedacht in 1967, gebaseerd op het 9-cijferige Standaard boeknummering (SBN) gemaakt in 1966. Het 10-cijferige ISBN-formaat is ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO) en werd in 1970 gepubliceerd als internationale norm ISO 2108 (de 9-cijferige SBN-code kan worden omgezet in een 10-cijferig ISBN door er een nul voor te zetten).
In eigen beheer uitgegeven boeken verschijnen soms zonder ISBN. Het International ISBN Agency wijst dergelijke boeken soms op eigen initiatief ISBN-nummers toe.
Een andere identificatie, de Internationaal standaard serienummer (ISSN), identificeert periodieke publicaties zoals tijdschriften en kranten. De Internationaal standaardmuzieknummer (ISMN) dekt muzikale partituren.
Het Standaard Boeknummer (SBN) is een commercieel systeem met negen cijfers code nummers om boeken te identificeren. In 1965, Britse boekverkoper en kantoorboekhandels WH Smith kondigde plannen aan om een standaard nummeringssysteem voor haar boeken te implementeren. Ze huurden consultants in om namens hen te werken en het systeem werd bedacht door Gordon Foster, emeritus hoogleraar statistiek aan Trinity College Dublin. De International Organization for Standardization (ISO) Technische commissie voor documentatie probeerde de Britse SBN aan te passen voor internationaal gebruik. Het ISBN-identificatieformaat werd in 1967 in het Verenigd Koninkrijk bedacht door David Whitaker (beschouwd als de "Vader van het ISBN") en in 1968 in de Verenigde Staten door Emery Koltay (die later directeur werd van het Amerikaanse ISBN-bureau RR Bowker).
Het 10-cijferige ISBN-formaat is ontwikkeld door de ISO en werd in 1970 gepubliceerd als internationale norm ISO 2108. Het Verenigd Koninkrijk bleef de negencijferige SBN-code gebruiken tot 1974. ISO heeft het International ISBN Agency aangesteld als Registratie Authoriteit voor ISBN wereldwijd en de ISBN-standaard is ontwikkeld onder toezicht van ISO Technical Committee 46/Subcommittee 9 TC 46/SC 9. De online faciliteit van ISO verwijst alleen terug naar 1978.
Een SBN kan worden omgezet in een ISBN door het cijfer "0" vooraf te zetten. Bijvoorbeeld de tweede editie van Meneer JG Reeder keert terug, gepubliceerd door Hodder in 1965, heeft "SBN 340 01381 8", waarbij "340" de uitgever, "01381" is het serienummer dat is toegewezen door de uitgever en "8" is het controle getal. Door een nul vooraf te gaan, kan dit worden geconverteerd naar ISBN 0-340-01381-8; het controlecijfer hoeft niet opnieuw te worden berekend. Sommige uitgevers, zoals Ballantine Books, gebruikte soms 12-cijferige SBN's waarbij de laatste drie cijfers de prijs van het boek aangaven; bijvoorbeeld Woodstock handgemaakte huizen had een 12-cijferig standaardboeknummer van 345-24223-8-595 (geldig SBN: 345-24223-8, ISBN: 0-345-24223-8), en het kostte US $ 5.95.
Sinds 1 januari 2007 bevatten ISBN's dertien cijfers, een formaat dat compatibel is met "Boekenland" Europese artikelnummers, die 13 cijfers hebben.
Aan elke editie en variatie (behalve herdrukken) van een publicatie wordt een afzonderlijk ISBN toegekend. Bijvoorbeeld een e-book, audiobook, paperback en gebonden editie van hetzelfde boek krijgen elk een ander ISBN-nummer.: 12 Het ISBN is dertien cijfers lang indien toegekend op of na 1 januari 2007, en tien cijfers indien toegekend vóór 2007. Een International Standard Book Number bestaat uit vier delen (als het een 10-cijferig ISBN is) of vijf delen (voor een 13-cijferig ISBN).
Sectie 5 van de officiële gebruikershandleiding van het International ISBN Agency: 11 beschrijft de structuur van het 13-cijferige ISBN-nummer als volgt:
Een 13-cijferig ISBN kan worden opgedeeld in delen (voorvoegsel, registratie groep, registrant, uitgave en controle getal), en wanneer dit is gebeurd, is het gebruikelijk om de delen te scheiden met koppeltekens of spaties. De delen scheiden (registratie groep, registrant, uitgave en controle getal) van een 10-cijferig ISBN wordt ook gedaan met koppeltekens of spaties. Uitzoeken hoe een bepaald ISBN correct kan worden gescheiden, is ingewikkeld, omdat de meeste onderdelen geen vast aantal cijfers gebruiken.
ISBN-uitgifte is landspecifiek, in die zin dat ISBN's worden uitgegeven door het ISBN-registratiebureau dat verantwoordelijk is voor dat land of gebied, ongeacht de taal van de publicatie. De reeksen van ISBN's die aan een bepaald land worden toegewezen, zijn gebaseerd op het uitgeversprofiel van het betreffende land, en dus zullen de reeksen variëren afhankelijk van het aantal boeken en het aantal, het type en de grootte van uitgevers die actief zijn. Sommige bureaus voor het registreren van ISBN's zijn gevestigd in nationale bibliotheken of binnen ministeries van cultuur en kunnen dus directe financiering van de overheid ontvangen om hun diensten te ondersteunen. In andere gevallen wordt de ISBN-registratieservice geleverd door organisaties zoals aanbieders van bibliografische gegevens die niet door de overheid worden gefinancierd.
Een volledige lijst met ISBN-bureaus is beschikbaar op het International ISBN Agency van de. Hieronder vindt u een lijst voor enkele landen:
Het ISBN-nummer registratie groepselement is een getal van 1 tot 5 cijfers dat geldig is binnen een enkel prefixelement (dwz een van 978 of 979),: 11 en kan worden gescheiden door koppeltekens, zoals "978-1-...". Registratiegroepen zijn voornamelijk toegewezen binnen het prefix-element 978. De eencijferige registratiegroepen binnen het 978-prefix-element zijn: 0 of 1 voor Engelssprekende landen; 2 voor Franstalige landen; 3 voor Duitstalige landen; 4 voor Japan; 5 voor Russisch sprekende landen; en 7 voor de Volksrepubliek China. Een voorbeeld van een 5-cijferige registratiegroep is 99936, voor Bhutan. De toegewezen registratiegroepen zijn: 0–5, 600–625, 65, 7, 80–94, 950–989, 9917–9989 en 99901–99983. Boeken die in zeldzame talen zijn gepubliceerd, hebben doorgaans langere groepselementen.
Binnen het prefix-element 979 is de registratiegroep 0 gereserveerd voor compatibiliteit met Internationale standaardmuzieknummers (ISMN's), maar aan dergelijk materiaal wordt eigenlijk geen ISBN toegekend. De registratiegroepen binnen prefixelement 979 die zijn toegewezen, zijn 8 voor de Verenigde Staten van Amerika, 10 voor Frankrijk, 11 voor de Republiek Korea en 12 voor Italië.
Het oorspronkelijke 9-cijferige standaardboeknummer (SBN) had geen registratiegroep-ID, maar door een nul toe te voegen aan een 9-cijferig SBN ontstaat een geldig 10-cijferig ISBN.
Het nationale ISBN-bureau kent het registrant-element toe (cf. Categorie: ISBN-agentschappen) en een bijbehorende reeks ISBN's binnen dat registrantelement aan de uitgever; de uitgever wijst vervolgens een van de ISBN's toe aan elk van zijn boeken. In de meeste landen is een uitgever van boeken niet wettelijk verplicht om een ISBN toe te kennen, hoewel de meeste grote boekhandels alleen publicaties behandelen waaraan een ISBN is toegekend.
Het International ISBN Agency onderhoudt de gegevens van meer dan een miljoen ISBN-voorvoegsels en uitgevers in de Wereldwijd register van uitgevers. Deze database is vrij doorzoekbaar via internet.
Uitgevers ontvangen blokken ISBN's, waarbij grotere blokken worden toegewezen aan uitgevers die verwachten deze nodig te hebben; een kleine uitgever kan ISBN's ontvangen van een of meer cijfers voor de identificatie van de registratiegroep, meerdere cijfers voor de registrant en een enkel cijfer voor het publicatie-element. Zodra dat blok met ISBN's is gebruikt, kan de uitgever een ander blok met ISBN's ontvangen, met een ander registrantelement. Bijgevolg kan een uitgever verschillende toegewezen registrantelementen hebben. Er kan ook meer dan één registratiegroep-ID in een land worden gebruikt. Dit kan gebeuren nadat alle registrantelementen van een bepaalde registratiegroep zijn toegewezen aan uitgevers.
Door variabele bloklengtes te gebruiken, kunnen registratiebureaus de toekenning van ISBN's aan uitgevers aanpassen. Een grote uitgever kan bijvoorbeeld een blok ISBN's krijgen waarbij minder cijfers worden toegewezen voor het registrantelement en veel cijfers voor het publicatie-element; evenzo hebben landen die veel titels publiceren weinig toegewezen cijfers voor de identificatie van de registratiegroep en veel voor de registrant- en publicatie-elementen. Hier zijn enkele voorbeelden van ISBN-10-codes, ter illustratie van variaties in de bloklengte.
ISBN | Land of gebied | Publisher |
---|---|---|
99921-58-10-7 |
Katar | NCCAH, Doha |
9971-5-0210-0 |
Singapore | World Scientific |
960-425-059-0 |
Griekenland | Sigma-publicaties |
80-902734-1-6 |
Tsjechische Republiek; Slowakije | Uitgeverij Taita |
85-359-0277-5 |
Brazilië | Companhia das Letras |
1-84356-028-3 |
Engelstalig gebied | Simon Wallenberg Press |
0-684-84328-5 |
Engelstalig gebied | Scribner |
0-8044-2957-X |
Engelstalig gebied | Frederik Ungar |
0-85131-041-9 |
Engelstalig gebied | JA Allen & Co. |
93-86954-21-4 |
Engelstalig gebied | Edupedia-publicaties Pvt Ltd. |
0-943396-04-2 |
Engelstalig gebied | Willmann-Bell |
0-9752298-0-X |
Engelstalig gebied | KT-uitgeverij |
Engelstalige registratiegroepelementen zijn 0 en 1 (2 van de ruim 220 registratiegroepelementen). Deze twee elementen van de registratiegroep worden in een systematisch patroon verdeeld in registrantelementen, waardoor hun lengte als volgt kan worden bepaald:
Publicatie element lengte |
0 – Registratiegroepelement | 1 – Registratiegroepelement | Totaal registranten | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Van | Naar | registranten | Van | Naar | registranten | ||
6 cijfers | 0-00-xxxxxx-x | 0-19-xxxxxx-x | 20 | 1-01-xxxxxx-x 1-05-xxxxxx-x |
1-02-xxxxxx-x 1-06-xxxxxx-x |
4 | 24 |
5 cijfers | 0-200-xxxxx-x 0-229-xxxxx-x 0-370-xxxxx-x 0-640-xxxxx-x 0-646-xxxxx-x 0-649-xxxxx-x 0-656-xxxxx-x |
0-227-xxxxx-x 0-368-xxxxx-x 0-638-xxxxx-x 0-644-xxxxx-x 0-647-xxxxx-x 0-654-xxxxx-x 0-699-xxxxx-x |
494 | 1-000-xxxxx-x 1-030-xxxxx-x 1-040-xxxxx-x 1-100-xxxxx-x 1-714-xxxxx-x |
1-009-xxxxx-x 1-034-xxxxx-x 1-049-xxxxx-x 1-397-xxxxx-x 1-716-xxxxx-x |
326 | 820 |
4 cijfers | 0-2280-xxxx-x 0-3690-xxxx-x 0-6390-xxxx-x 0-6550-xxxx-x 0-7000-xxxx-x |
0-2289-xxxx-x 0-3699-xxxx-x 0-6397-xxxx-x 0-6559-xxxx-x 0-8499-xxxx-x |
1,538 | 1-0350-xxxx-x 1-0700-xxxx-x 1-3980-xxxx-x 1-6500-xxxx-x 1-6860-xxxx-x 1-7170-xxxx-x 1-7900-xxxx-x 1-8672-xxxx-x 1-9730-xxxx-x |
1-0399-xxxx-x 1-0999-xxxx-x 1-5499-xxxx-x 1-6799-xxxx-x 1-7139-xxxx-x 1-7319-xxxx-x 1-7999-xxxx-x 1-8675-xxxx-x 1-9877-xxxx-x |
2,852 | 4,390 |
3 cijfers | 0-85000-xxx-x | 0-89999-xxx-x | 5,000 | 1-55000-xxx-x 1-68000-xxx-x 1-74000-xxx-x 1-77540-xxx-x 1-77650-xxx-x 1-77830-xxx-x 1-80000-xxx-x 1-83850-xxx-x 1-86760-xxx-x |
1-64999-xxx-x 1-68599-xxx-x 1-77499-xxx-x 1-77639-xxx-x 1-77699-xxx-x 1-78999-xxx-x 1-83799-xxx-x 1-86719-xxx-x 1-86979-xxx-x |
22,310 | 27,310 |
2 cijfers | 0-900000-xx-x | 0-949999-xx-x | 50,000 | 1-869800-xx-x 1-916506-xx-x 1-916908-xx-x 1-919655-xx-x 1-987800-xx-x 1-991200-xx-x |
1-915999-xx-x 1-916869-xx-x 1-919599-xx-x 1-972999-xx-x 1-991149-xx-x 1-998989-xx-x |
113,741 | 163,741 |
1-cijfer | 0-6398000-xx 0-6450000-xx 0-6480000-xx 0-9500000-xx |
0-6399999-xx 0-6459999-xx 0-6489999-xx 0-9999999-xx |
522,000 | 1-7320000-xx 1-7750000-xx 1-7764000-xx 1-7770000-xx 1-8380000-xx 1-9160000-xx 1-9168700-xx 1-9196000-xx 1-9911500-xx 1-9989900-xx |
1-7399999-xx 1-7753999-xx 1-7764999-xx 1-7782999-xx 1-8384999-xx 1-9165059-xx 1-9169079-xx 1-9196549-xx 1-9911999-xx 1-9999999-xx |
119,590 | 641,590 |
Totaal | 579,052 | Totaal | 258,823 | 837,875 |
A controle getal is een vorm van redundantiecontrole die wordt gebruikt voor fout detectie, het decimale equivalent van een binair getal controleer beetje. Het bestaat uit een enkel cijfer berekend op basis van de andere cijfers in het nummer. De methode voor het 10-cijferige ISBN is een uitbreiding van die voor SBN's, dus de twee systemen zijn compatibel; een SBN voorafgegaan door een nul (het 10-cijferige ISBN) geeft hetzelfde controlecijfer als de SBN zonder de nul. Het controlecijfer is het grondtal elf en kan een geheel getal tussen 0 en 9 zijn, of een 'X'. Het systeem voor 13-cijferige ISBN's is niet compatibel met SBN's en geeft over het algemeen een ander controlecijfer dan het overeenkomstige 10-cijferige ISBN, en biedt dus niet dezelfde bescherming tegen omzetting. Dit komt omdat de 13-cijferige code nodig was om compatibel te zijn met de EAN formaat, en kon daarom geen 'X' bevatten.
Volgens de uitgave van 2001 van de officiële gebruikershandleiding van het International ISBN Agency, het ISBN-10 controlecijfer (het laatste cijfer van het 10-cijferige ISBN) moet tussen 0 en 10 liggen (het symbool 'X' wordt gebruikt voor 10), en moet zo zijn dat de som van de tien cijfers, elk vermenigvuldigd met zijn (gehele) gewicht, aflopend van 10 naar 1, is een veelvoud van 11. Dat wil zeggen, als xi is de ie cijfer dan x10 moet zo worden gekozen dat:
Bijvoorbeeld voor een ISBN-10 van 0-306-40615-2:
Formeel, gebruiken modulaire rekenkunde, dit wordt weergegeven
Het is ook waar voor ISBN-10's dat de som van alle tien cijfers, elk vermenigvuldigd met zijn gewicht in oplopende volgorde van 1 tot 10, is een veelvoud van 11. Voor dit voorbeeld:
Formeel wordt dit weergegeven
De twee meest voorkomende fouten bij het omgaan met een ISBN (bijvoorbeeld bij het typen of opschrijven) zijn een enkel gewijzigd cijfer of de omzetting van aangrenzende cijfers. Het kan wiskundig worden bewezen dat alle geldige ISBN-10-paren in ten minste twee cijfers verschillen. Er kan ook worden bewezen dat er geen geldige ISBN-10-paren zijn met acht identieke cijfers en twee getransponeerde cijfers. (Deze bewijzen zijn waar omdat het ISBN minder dan elf cijfers lang is en omdat 11 een priemgetal.) De ISBN-controlecijfermethode zorgt er daarom voor dat het altijd mogelijk zal zijn om deze twee meest voorkomende soorten fouten te detecteren, dwz als een van deze soorten fouten is opgetreden, zal het resultaat nooit een geldig ISBN zijn - de som van de cijfers vermenigvuldigd met hun gewicht zullen nooit een veelvoud van 11 zijn. Als de fout echter in de uitgeverij zou optreden en onopgemerkt zou blijven, zou het boek een ongeldig ISBN krijgen.
Het is daarentegen mogelijk dat andere soorten fouten, zoals twee gewijzigde niet-getransponeerde cijfers of drie gewijzigde cijfers, resulteren in een geldig ISBN (hoewel het nog steeds onwaarschijnlijk is).
Elk van de eerste negen cijfers van het 10-cijferige ISBN – exclusief het controlecijfer zelf – wordt vermenigvuldigd met het (gehele) gewicht, aflopend van 10 naar 2, en de som van deze negen gevonden producten. De waarde van het controlecijfer is gewoon het enige getal tussen 0 en 10, wat betekent dat het totaal, wanneer het bij deze som wordt opgeteld, een veelvoud is van 11.
Bijvoorbeeld het controlecijfer voor een ISBN-10 van 0-306-40615-? wordt als volgt berekend:
Het optellen van 2 bij 130 geeft een veelvoud van 11 (omdat 132 = 12×11) – dit is het enige getal tussen 0 en 10 dat dit doet. Daarom moet het controlecijfer 2 zijn en is de volledige reeks ISBN 0-306-40615-2. Als de waarde van vereist om aan deze voorwaarde te voldoen 10 is, dan moet een 'X' worden gebruikt.
Als alternatief, modulaire rekenkunde is handig voor het berekenen van het controlecijfer met behulp van modulus 11. De rest van deze som, wanneer deze wordt gedeeld door 11 (dwz de waarde modulo 11), wordt berekend. Deze rest plus het controlecijfer moet gelijk zijn aan 0 of 11. Daarom is het controlecijfer (11 minus de rest van de som van de producten modulo 11) modulo 11. Door de rest modulo 11 een tweede keer te nemen, wordt de mogelijkheid verklaard dat de eerste rest is 0. Zonder de tweede modulo-bewerking zou de berekening kunnen resulteren in een controlecijferwaarde van 11 - 0 = 11, wat ongeldig is. (Strikt genomen, de eerste "modulo 11" is niet nodig, maar kan worden overwogen om de berekening te vereenvoudigen.)
Bijvoorbeeld het controlecijfer voor het ISBN van 0-306-40615-? wordt als volgt berekend:
Het controlecijfer is dus 2.
Het is mogelijk om de vermenigvuldigingen in een software-implementatie te vermijden door twee accumulatoren te gebruiken. Herhaaldelijk toevoegen t
in s
berekent de benodigde veelvouden:
// Retourneert het ISBN-foutsyndroom, nul voor een geldig ISBN, niet-nul voor een ongeldig ISBN.
// cijfers moeten tussen 0 en 10 liggen.
int CheckISBN(int const cijfers) {
int i, s = 0, t = 0;
For (i = 0; i < 10; ++i) {
t += cijfers;
s += t;
}
terugkeer s % 11;
}
De modulaire afbouw kan op het einde eenmalig, zoals hierboven weergegeven (in welk geval s
kan een waarde hebben die zo groot is als 496, voor het ongeldige ISBN 99999-999-9-X), of s
en t
kan worden verminderd met een voorwaardelijke aftrekking na elke optelling.
Bijlage 1 van de officiële gebruikershandleiding van het International ISBN Agency: 33 beschrijft hoe het 13-cijferige ISBN-controlecijfer wordt berekend. Het ISBN-13-controlecijfer, het laatste cijfer van het ISBN, moet tussen 0 en 9 liggen en moet zodanig zijn dat de som van alle dertien cijfers, elk vermenigvuldigd met het (gehele) gewicht, afwisselend 1 en 3 is, is een veelvoud van 10. Omdat ISBN-13 een subset is van EAN-13, is het algoritme voor het berekenen van het controlecijfer voor beide precies hetzelfde.
Formeel, gebruiken modulaire rekenkunde, wordt dit weergegeven:
De berekening van een ISBN-13 controlecijfer begint met de eerste twaalf cijfers van het 13-cijferige ISBN (dus exclusief het controlecijfer zelf). Elk cijfer, van links naar rechts, wordt afwisselend vermenigvuldigd met 1 of 3, waarna die producten worden opgeteld formulier 10 om een waarde van 0 tot 9 te geven. Afgetrokken van 10, geeft dat een resultaat van 1 tot 10. Een nul vervangt een tien, dus in alle gevallen resulteert dit in een enkel controlecijfer.
Bijvoorbeeld het ISBN-13 controlecijfer van 978-0-306-40615-? wordt als volgt berekend:
s = 9×1 + 7×3 + 8×1 + 0×3 + 3×1 + 0×3 + 6×1 + 4×3 + 0×1 + 6×3 + 1×1 + 5×3 = 9 + 21 + 8 + 0 + 3 + 0 + 6 + 12 + 0 + 18 + 1 + 15 = 93 93/10 = 9 rest 3 10 – 3 = 7
Het controlecijfer is dus 7 en de volledige reeks is ISBN 978-0-306-40615-7.
Over het algemeen wordt het ISBN-controlecijfer als volgt berekend.
Laat
Dan
Dit controlesysteem – vergelijkbaar met de UPC controlecijferformule - vangt niet alle fouten op bij omzetting van aangrenzende cijfers. In het bijzonder, als het verschil tussen twee aangrenzende cijfers 5 is, zal het controlecijfer hun omzetting niet opvangen. Het bovenstaande voorbeeld laat deze situatie bijvoorbeeld toe met de 6 gevolgd door een 1. De juiste volgorde draagt bij 3 × 6 + 1 × 1 = 19 tot de som; terwijl, als de cijfers worden getransponeerd (1 gevolgd door een 6), de bijdrage van die twee cijfers zal zijn 3 × 1 + 1 × 6 = 9. 19 en 9 zijn echter congruent modulo 10 en leveren dus hetzelfde eindresultaat op: beide ISBN's hebben een controlecijfer van 7. De formule voor ISBN-10 gebruikt de eerste modulus 11 die deze blinde vlek vermijdt, maar meer nodig heeft dan de cijfers 0–9 om het controlecijfer uit te drukken.
Bovendien, als de som van het 2e, 4e, 6e, 8e, 10e en 12e cijfer wordt verdrievoudigd en vervolgens wordt opgeteld bij de resterende cijfers (1e, 3e, 5e, 7e, 9e, 11e en 13e), is het totaal altijd deelbaar door 10 (dwz eindigen op 0).
Een 10-cijferig ISBN wordt geconverteerd naar een 13-cijferig ISBN door "978" toe te voegen aan het ISBN-10 en het laatste checksum-cijfer opnieuw te berekenen met behulp van het ISBN-13-algoritme. Het omgekeerde proces kan ook worden uitgevoerd, maar niet voor nummers die beginnen met een ander voorvoegsel dan 978, die geen 10-cijferig equivalent hebben.
Uitgevers en bibliotheken hebben een verschillend beleid met betrekking tot het gebruik van het ISBN-controlecijfer. Uitgevers controleren soms niet de overeenstemming van een boektitel en het bijbehorende ISBN-nummer voordat ze het publiceren; dat falen veroorzaakt boekidentificatieproblemen voor bibliotheken, boekverkopers en lezers. Bijvoorbeeld ISBN 0-590-76484-5 wordt gedeeld door twee boeken - Ninja gaiden: een roman gebaseerd op de bestverkochte game van Tecmo (1990) en Gekke wetten (1997), beide uitgegeven door schools.
De meeste bibliotheken en boekverkopers tonen het boekrecord voor een ongeldig ISBN uitgegeven door de uitgever. De Library of Congress catalogus bevat boeken die zijn gepubliceerd met ongeldige ISBN-nummers, die gewoonlijk worden gelabeld met de uitdrukking "Geannuleerd ISBN". Boekbestelsystemen zoeken echter niet naar een boek als een ongeldig ISBN-nummer is ingevoerd in de zoekmachine.[citaat nodig] De International Union Library Catalogue (ook bekend als Wereldkat OCLC – Online Computer Library Center-systeem) indexeert vaak op ongeldige ISBN-nummers, als het boek op die manier wordt geïndexeerd door een aangesloten bibliotheek.
Alleen de term "ISBN" mag worden gebruikt; de termen "eISBN" en "e-ISBN" zijn van oudsher bronnen van verwarring en moeten worden vermeden. Als een boek bestaat in een of meer digitale (e-book) formaten, moet elk van deze formaten zijn eigen ISBN hebben. Met andere woorden, elk van de drie afzonderlijk EPUB, Amazon Kindle en PDF formaten van een bepaald boek hebben hun eigen specifieke ISBN. Ze mogen het ISBN-nummer van de papieren versie niet delen, en er is geen generieke "eISBN" die alle e-bookformaten voor een titel omvat.
Momenteel is de barcodes op de achterkant van een boek (of in een massamarkt paperback voorkant boek) zijn EAN-13; ze kunnen een aparte streepjescode hebben die vijf cijfers codeert, een genaamd EAN-5 voor de valuta en aanbevolen verkoopprijs:. Voor 10-cijferige ISBN's, het nummer "978", de Boekenland "landcode", wordt voorafgegaan door het ISBN in de streepjescodegegevens, en het controlecijfer wordt herberekend volgens de EAN-13-formule (modulo 10, 1× en 3× weging op alternerende cijfers).
Mede door een te verwachten tekort in bepaalde ISBN-categorieën heeft de International Organization for Standardization (ISO) besloten te migreren naar een 13-cijferig ISBN (ISBN-13). Het proces begon op 1 januari 2005 en zou op 1 januari 2007 moeten worden afgerond. Vanaf 2011, begonnen alle 13-cijferige ISBN's met 978. Omdat de voorraad van 978 ISBN's op was, werd het voorvoegsel 979 geïntroduceerd. Een deel van het voorvoegsel 979 is gereserveerd voor gebruik met de Muziekland code voor partituren met een ISMN. De 10-cijferige ISMN-codes verschilden visueel omdat ze begonnen met een "M" -letter; de streepjescode vertegenwoordigt de "M" als een nul, en voor checksum-doeleinden telde hij als een 3. Alle ISMN's zijn nu dertien cijfers en beginnen met 979-0; 979-1 tot 979-9 worden gebruikt door ISBN.
Het is onwaarschijnlijk dat de identificatiecodenummers van de uitgever hetzelfde zijn in de 978- en 979-ISBN's, evenmin is er geen garantie dat de taalgebiedcodenummers hetzelfde zullen zijn. Bovendien is het 10-cijferige ISBN-controlecijfer over het algemeen niet hetzelfde als het 13-cijferige ISBN-controlecijfer. Omdat de GTIN-13 deel uitmaakt van de Wereldwijd artikelnummer (GTIN) systeem (dat de GTIN-14, de GTIN-12 en de GTIN-8 omvat), valt het 13-cijferige ISBN binnen het 14-cijferige gegevensveldbereik.
De compatibiliteit van het streepjescodeformaat blijft behouden, omdat (afgezien van de groepsonderbrekingen) het ISBN-13-streepjescodeformaat identiek is aan het EAN-streepjescodeformaat van bestaande 10-cijferige ISBN's. Migratie naar een op EAN gebaseerd systeem stelt boekverkopers dus in staat om één enkel nummeringssysteem te gebruiken voor zowel boeken als niet-boekproducten dat compatibel is met bestaande op ISBN gebaseerde gegevens, met slechts minimale wijzigingen in informatietechnologie systemen. Vandaar, velen boekverkopers (Bv Barnes & Noble) al in maart 2005 gemigreerd naar EAN-barcodes. Hoewel veel Amerikaanse en Canadese boekverkopers vóór 13 EAN-2005-barcodes konden lezen, konden de meeste algemene detailhandelaren ze niet lezen. De opwaardering van de UPC barcode systeem naar volledige EAN-13, in 2005, vergemakkelijkte de migratie naar het ISBN-nummer in Noord-Amerika.
Voordat u titels ter overweging indient bij ons centrale inkoopteam, moet uw boek het volgende hebben: Een ISBN...
We gebruiken ISBN-nummers om voorraad- en verkoopinformatie bij te houden. Alle boeken waarop Barnes & Noble transacties uitvoert, moeten een ISBN-nummer hebben.
Met ingang van 1 juni 2017 moet u een ISBN, EAN of JAN opgeven om een boek in de Amazon-catalogus te plaatsen, ongeacht de publicatiedatum van het boek.