In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Incident Joseph Snoeck, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Incident Joseph Snoeck is een fascinerend onderwerp dat veel belangstelling en debat heeft gegenereerd in de huidige samenleving. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Incident Joseph Snoeck onderzoeken, waarbij we de impact ervan op verschillende gebieden analyseren en hoe deze zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Daarnaast zullen we de verschillende meningen en standpunten onderzoeken die er rond Incident Joseph Snoeck bestaan, en een uitgebreide analyse bieden waarmee onze lezers dit relevante onderwerp beter kunnen begrijpen. Mis het niet!
Joseph Snoeck (Sint-Pieters-Voeren, 17 november 1931 - Hermalle-sous-Argenteau, 25 juni 2009) was een Belgisch forellenkweker die in maart 1980 in het nieuws kwam vanwege een incident tijdens een van de Voerense wandelingen van een aantal Vlaamse organisaties waaronder het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Militante Orde in de Voerstreek.
Hij had op 8 maart een vlag van de Action Fouronnaise met de tekst "Rétour à Liège" ("Terugkeer naar Luik") uit het raam van zijn huis gehangen. De Vlaamse betogers probeerden de vlag te pakken te krijgen. Snoeck nam hierop zijn karabijn en begon te schieten. Er vielen twee gewonden bij de wandelaars, en in het gevecht dat nadien uitbrak werd zijn inboedel kort en klein geslagen.[1]
Snoeck en enkele betogers werden opgepakt door de politie. De correctionele rechtbank van Verviers oordeelde dat de betogers zijn huis pas vernielden nadat hij op hen was beginnen schieten. In 1984 werd Snoeck tot 8 dagen voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens mishandeling. In 1985 werd hij door het Hof van beroep van Luik vrijgesproken. Het hof oordeelde dat Snoeck had gehandeld uit wettige zelfverdediging.