Insluiting bij Cholm

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Insluiting bij Cholm, omdat het een aspect is dat de laatste tijd erg relevant is geworden. Vanuit verschillende perspectieven heeft Insluiting bij Cholm invloed gehad op de samenleving en heeft het tot debatten op verschillende gebieden geleid. Daarom is het essentieel om de implicaties en consequenties die Insluiting bij Cholm met zich meebrengt, gedetailleerd te onderzoeken, en mogelijke oplossingen of alternatieven te analyseren. Daarnaast zullen we ingaan op verschillende meningen van deskundigen uit het veld, die relevante aspecten zullen belichten die zullen helpen het belang van Insluiting bij Cholm in onze huidige realiteit beter te begrijpen.

Insluiting bij Cholm
Onderdeel van Tweede Wereldoorlog
Insluiting bij Cholm
Datum 9 januari - 6 februari 1942
Locatie Cholm, Sovjet-Unie
Resultaat Overwinning voor de Sovjet-Unie
Strijdende partijen
Nazi-Duitsland Sovjet-Unie
Leiders en commandanten
Ernst Busch Pavel Kurochkin
Troepensterkte
Onbekend 122,100
Verliezen
1,500 doden, 2,000 gewonden 10,400 doden of vermisten, 18,810 gewonden
In totaal: 29,200

De insluiting bij Cholm (Duits: "Kessel von Cholm") was een insluiting van Duitse troepen door het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De insluiting vond plaats tussen 9 januari 1942 en 6 februari 1942.

De gebeurtenis vond plaats bij de Russische stad Cholm, in de winter van 1942. Ten gevolge van het Sovjet-winteroffensief raakten ongeveer 5000 Duitse soldaten ingesloten. Ze vormden deel van het Duitse 16e Leger (16. Armee van de Wehrmacht) en kregen de naam "Kampfgruppe Scherer". De insluiting duurde 107 dagen en de Duitse verdedigers konden hun positie slechts handhaven dankzij bevoorrading door de lucht, waarbij onder andere Gotha Go 242 en DFS 230-zweefvliegtuigen werden ingezet. De Duitse troepen hadden nauwelijks zware wapens en lagen onder nagenoeg constant artillerievuur. Pas in de lente konden ze worden ontzet.

Doordat de Duitsers standhielden tegen een grote vijandelijke overmacht, ontvingen de betrokken militairen een exclusieve onderscheiding, namelijk het "Cholmschild". Daarnaast werden diverse persoonlijke onderscheidingen uitgereikt.

Een vergelijkbare en meer bekend geworden insluiting vond rond dezelfde tijd plaats bij Demjansk.

  • (en) The Siege of Kholm
Zie de categorie Battle of Kholm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.