Insnoering van Ranvier

In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende wereld van Insnoering van Ranvier verkennen. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan in de huidige samenleving, zullen we alle aspecten die verband houden met dit onderwerp grondig onderzoeken. We zullen de impact ervan op verschillende gebieden, zoals economie, cultuur, wetenschap en technologie, analyseren om het belang en de invloed ervan op ons dagelijks leven te begrijpen. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de verschillende perspectieven en meningen van experts over dit onderwerp, evenals getuigenissen van mensen die hebben deelgenomen aan ervaringen met betrekking tot Insnoering van Ranvier. Maak je klaar om te beginnen aan een ontdekkings- en leerreis die je een bredere en verrijkende visie over Insnoering van Ranvier zal geven.

Insnoering van Ranvier
Schematische weergave van een lengtedoorsnede van gemyeliniseerde zenuwen
Schematische weergave van een lengtedoorsnede van gemyeliniseerde zenuwen
{Gemyeliniseerde zenuwen met zilvernitraat gekleurd.
Gemyeliniseerde zenuwen met zilvernitraat gekleurd.
Naslagwerken
Gray's Anatomy p.727 tekst foto
MeSH Ranvier's+Nodes
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Insnoeringen van Ranvier (ook wel knopen van Ranvier genoemd) zijn regelmatige onderbrekingen in het myeline-omhulsel rond een axon. De insnoeringen zijn 1 micrometer lang en stellen de axonale membraan bloot aan het extracellulair vocht.

Functie bij actiepotentialen

Het myeline-omhulsel verhoogt de snelheid van een impuls door de elektrische stroom te isoleren en maakt het de impulsen mogelijk van insnoering naar insnoering te springen, in plaats van over de hele zenuwcel heen.

Een actiepotentiaal is de elektrochemische reactie van een gestimuleerd neuron. Een gestimuleerd neuron is een neuron waarvan de membraanpotentiaal is gewijzigd door een naburige cel of bij een experiment. Tijdens een actiepotentiaal vindt er een grote en snelle verandering plaats van de membraanpotentiaal waarbij ionen in of uit de cel stromen. De actiepotentiaal verplaatst zich van de ene plek in de zenuwcel naar de andere, maar ionstromen vinden alleen plaats bij de insnoeringen. Daardoor springt de actiepotentiaal over het axon, van insnoering naar insnoering in plaats van een vloeiender, langzamer verloop zoals voorkomt bij axonen zonder myeline-omhulsel. Dit effect wordt veroorzaakt door de hoge concentraties van Na+- en K+-ionkanalen bij de insnoeringen van Ranvier.

Ongemyeliniseerde axonen hebben geen insnoeringen van Ranvier. Ionkanalen zijn bij deze axonen duidelijk minder geordend en zijn verspreid over de hele membraanoppervlakte.

Geschiedenis

Het myeline-omhulsel en de insnoeringen daarin zijn in 1878 ontdekt door de Franse patholoog en anatoom Louis-Antoine Ranvier (1835-1922).