In de wereld van vandaag is Inundatiekanaal een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van de samenleving. Sinds de ontdekking ervan tot op de dag van vandaag is Inundatiekanaal het onderwerp geweest van debat, studie en onderzoek op verschillende gebieden, wat heeft bijgedragen aan het vergroten van onze kennis over dit fenomeen. In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Inundatiekanaal, waarbij we de oorsprong, de impact ervan op de samenleving en mogelijke toekomstige implicaties onderzoeken. Het lijdt geen twijfel dat Inundatiekanaal een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt en de komende jaren een onderwerp van studie en reflectie zal blijven.
Een inundatiekanaal heeft tot taak water aan te voeren om inundatie te bewerkstelligen. Deze waterwegen zijn gegraven in opdracht van het leger.
Een militaire strategie om de vijand op een afstand te houden is het inunderen van het voorliggende land. Op het land wordt een laag water gezet van ongeveer 40 à 50 centimeter. Vijandelijke soldaten te voet hebben grote moeite dit te doorwaden om bij het doel aan te komen. Het water mag ook niet te hoog staan, anders kan de vijand met boten het waterobstakel passeren.
De aanvoer van voldoende water is essentieel. De waterinlaten liggen veelal langs rivieren, meren of de zee om de aanvoer van voldoende water te verzekeren. Veelal werd gebruik gemaakt van bestaande wateren, zoals vaarten, sloten en dergelijke om het water naar de inundatievelden te voeren. In uitzonderlijke gevallen werden speciale kanalen gegraven om de aanvoer te versnellen.
In Nederland zijn diverse kanalen voor dit specifieke doel gegraven. Na de Frans-Duitse Oorlog van 1870-71 werd de noodzaak groter om de inundaties snel te realiseren. Bij een inval zou het Duitse leger eerder bij de waterlinie aankomen dan het Franse leger die eerst door België moest trekken. In de jaren erna zijn diverse projecten ten uitvoer gebracht, waaronder: