In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Isaak Tirion. Dit onderwerp is al jaren onderwerp van studie en belangstelling, en dat is geen wonder. Isaak Tirion heeft de aandacht getrokken van wetenschappers, onderzoekers, hobbyisten en nieuwsgierigen. Door de geschiedenis heen heeft Isaak Tirion een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, de cultuur, de technologie en de samenleving in het algemeen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Isaak Tirion onderzoeken, van de oorsprong tot de impact ervan op de wereld van vandaag. We zijn er zeker van dat u aan het einde van deze lezing een breder en rijker begrip van Isaak Tirion zult hebben. Maak je klaar om te beginnen aan een ontdekkings- en leerreis!
Isaak Tirion (Utrecht, circa 1705 - Amsterdam, begraven 12 oktober 1765[1]) was een Nederlands boekhandelaar en uitgever.
Tirion vestigde zich rond 1725 in Amsterdam, eerst aan de Nieuwendijk (bij de Dam) en vanaf 1742 in de Kalverstraat nr. 10.[2][3] Hij publiceerde een groot aantal boeken, serie-werken en tijdschriften.[4] Hieronder bevonden zich ook vele topografische werken, waaronder
Ook gaf Tirion een achttal atlassen uit, waarvan tot circa 1784 verscheidene edities verschenen. De inhoud daarvan kon variëren van 34 tot 112 kaarten. Een van die atlassen was de
Er werden van tijd tot tijd ook verzamelingen van kaarten uitgegeven die als atlas konden worden ingebonden, daarbij werd geadviseerd aan zijn klanten om achter in de band extra ruimte over te laten voor eventuele aanvullingen. De atlaskaarten waren op dik papier gedrukt, de kaarten in zijn boeken moesten het doen met dunner materiaal. Voor het maken van de kaarten had Tirion een aantal graveurs in dienst.
Tirion werkte ook in opdracht. De Staten van Holland en West-Friesland vroegen tussen 1754 en 1765 om een groot aantal waterstaatskaarten. Hij hield zich bij deze opdracht uitvoerig met de redactie van het, soms geheime, kaartmateriaal bezig.
Na zijn dood - hij werd op 12 oktober 1765 begraven in Amsterdam[1] - zette zijn weduwe, Johanna Koster, de zaak nog enige jaren voort.