Jaap Dooijewaard

In dit artikel zullen we alles onderzoeken wat met Jaap Dooijewaard te maken heeft, van de oorsprong tot de invloed ervan op de hedendaagse samenleving. Jaap Dooijewaard is door de geschiedenis heen een terugkerend thema geweest en de gevolgen ervan zijn op verschillende gebieden uitgebreid bestudeerd en besproken. Vanaf het begin tot nu heeft Jaap Dooijewaard tegenstrijdige meningen gegenereerd en talloze vragen opgeworpen over de relevantie en rol ervan in onze samenleving. In dit artikel zullen we ons verdiepen in een diepgaande analyse van Jaap Dooijewaard en de invloed ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven, waarbij we het belang ervan vandaag en de projectie ervan in de toekomst benadrukken.

Jaap Dooijewaard
Jaap Dooijewaard
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 12 augustus 1876
Overleden 7 november 1969
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1873-1943
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacob (Jaap) Dooijewaard (Amsterdam, 12 augustus 1876Blaricum, 7 november 1969) was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar.

Leven en werk

Dooijewaard werd in 1876 in Amsterdam geboren als zoon van de schilder Aalt Dooijewaard en Christina Harberts. Dooijewaard werd opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam (1891-1893) en aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers (1894-1898) in Amsterdam. Zijn leermeesters waren Jan Derk Huibers en Jan Visser. Dooijewaard schilderde genre- en figuurvoorstellingen, portretten, stillevens, winterse taferelen en stadsgezichten. In 1903 werd zijn werk voor de eerste maal bekroond met de Willink van Collenprijs. Aanvankelijk werkte Dooijewaard in Amsterdam. Vanaf 1903 vestigde hij zich in Het Gooi en werkte daar in Laren en in Blaricum. Hij maakte diverse studiereizen in en buiten Europa. Ook na 1903 werd zijn werk bekroond, niet alleen in Nederland, maar ook in Chili (Grand Prix van Santiago) en de Verenigde Staten.

Dooijewaard was lid van meerdere kunstgezelschappen, zoals Arti et Amicitiae en de Kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam, Pulchri Studio in Den Haag en de Gooische Schildersvereniging. Werk van Dooijewaard bevindt zich onder meer in het Singer Museum Laren. Hij was bevriend met het echtpaar William en Anna Singer. Dooijewaard was een van de stichters van het museum. Naast het Singer Museum wijdde ook het Stedelijk Museum in Amsterdam een eretentoonstelling aan zijn werk.

Dooijewaard was Officier in de Orde van Oranje-Nassau[1] en Ridder 1e klasse in de Orde van Sint-Olaf. Hij was erelid van de American International Academy of Art. Dooijwaard overleed in november 1969 op 93-jarige leeftijd in Blaricum. Zijn broer Willem was eveneens kunstschilder.

Literatuur

  • Beumer, Kokky De Singers en de Dooijewaards: de geschiedenis van een vriendschap, Zwolle, 2001
  • Koenraads, Jan P. De gebroeders Jacob en Willem Dooijewaard, Hilversum, 1966
  • Jacob Dooijewaard, negentig jaar, Singer Museum, Laren, 1966
  • Ere-tentoonstelling Jacob Dooijewaard 85 jaar, Singer Museum, Laren, 1961
  • Eretentoonstelling Jacob Dooyewaard, Stedelijk Museum, Amsterdam, 1951
  • Vries jr, R.W.P. de Jacob Dooijewaard en zijn werk, Bussum, 1947
  • Plasschaert, Albert Jacob Dooijewaard en zijn Amsterdamsche periode, Amsterdam, 1937