James Patrick Mallory

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen

James Patrick Mallory (geboren 1945) is een Iers-Amerikaanse archeoloog en Indo-Europeanist. Mallory is emeritus-hoogleraar aan de Queen's Universiteit van Belfast, lid van de Royal Irish Academy en redacteur van het Journal of Indo-European Studies en Emania: Bulletin of the Navan Research Group.

Biografie

Geboren in 1945, ontving Mallory in 1967 van het Occidental College in Californië zijn Bachelor of Arts in geschiedenis. Daarna diende hij drie jaar in het Amerikaanse leger als sergeant van de militaire politie. Hij behaalde in 1975 zijn Doctor of Philosophy in Indo-Europese studies van de Universiteit van Californië - Los Angeles. Mallory bekleedde vanaf 1977 verschillende posities bij het Queen's University Belfast, en werd daar hoogleraar Prehistorische Archeologie in 1998.

Zijn onderzoek richtte zich met name op het Europa van het vroege Neolithicum en de Bronstijd, het probleem van het thuisland van de Proto-Indo-Europeanen, en de archeologie van het vroege Ierland. Hij is voorstander van een integrale aanpak van deze problemen, waarbij men de literaire, taalkundige en archeologische bewijzen vergelijkt om historische vraagstukken op te lossen.

Een gevolg van Mallory's integrale aanpak is zijn uitgesproken kritiek op de Anatolische hypothese van Colin Renfrew, welke het Indo-Europees thuisland in het vroeg-Neolithische Anatolië zoekt, en haar verspreiding met die van de eerste landbouwers associeert.

Een kernpunt van zijn kritiek bestaat uit de krachtige verdediging van de paleolinguïstiek als een waardevol instrument voor het oplossen van de vraag naar de oorsprong van het Indo-Europees. Mallory argumenteerd dat Renfrew daar sceptisch over is, juist omdat deze een aantal van de sterkste bewijzen tegen diens model levert.

Het boek The Oxford Introduction to Proto-Indo-European and the Proto-Indo-European World van Mallory en D.Q. Adams biedt een uitgebreid overzicht van de gereconstrueerde Proto-Indo-Europese taal en bespreekt wat deze ons kan vertellen over de samenleving die het sprak.

Belangrijkste werken

Monografiën

Redactie van verzamelwerken

Artikelen en bijdragen

Bibliografische informatie