Jan Jongebreur

In de wereld van vandaag is Jan Jongebreur een onderwerp dat de aandacht van een groot aantal mensen heeft getrokken. De relevantie van Jan Jongebreur is steeds duidelijker geworden naarmate de samenleving in de loop van de tijd vordert. Van de impact ervan op het dagelijks leven van mensen tot de invloed ervan op de economie en de politiek: Jan Jongebreur is een onderwerp dat het verdient om diepgaand onderzocht te worden. In dit artikel zullen we kijken naar verschillende aspecten die verband houden met Jan Jongebreur en hoe deze zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we ons verdiepen in een volledige analyse van Jan Jongebreur en de impact ervan op verschillende aspecten van de moderne samenleving.

Jan Jongebreur
Geboren 3 januari 1904, IJsselmonde
Overleden 27 januari 1942, Den Haag
Jaren actief 1940-1942

Jan Jongebreur (IJsselmonde, 3 januari 1904 - Den Haag, 27 januari 1942) was een Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Jongebreur werkte tot het begin van de oorlog in de havens van Rotterdam en Schiedam als dokknecht en schilder. Tijdens de oorlog trad hij toe tot de Luchtbescherming in Schiedam. Hij droeg bij aan de verspreiding van illegaal drukwerk, zamelde geld in voor families in financiële nood en verzamelde inlichtingen voor het verzet. Er bestaan tegenstrijdige verklaringen of Jongebreur zelf wel of niet sympathiseerde met het communisme. Wel kan met grote zekerheid gesteld worden dat hij deel uitmaakte van een verzetsgroep van wie de andere leden communisten waren en die de krant De Waarheid verspreidde. Na Jongebreurs dood is een aanvraag gedaan bij het CPN om Jongebreur op te nemen in het gedenkboek

Hij werd op 14 januari 1942 in de vroege ochtend thuis door de Sicherheitsdienst gearresteerd en overgebracht naar het Oranjehotel. Twee weken later, op 27 januari 1942, werd Jongebreur dood in zijn cel aangetroffen. De schouwarts die in opdracht van de bezetter werkte verklaarde dat de doodsoorzaak zelfmoord door verhanging was. Verzetslieden die met Jongebreur samen hadden gewerkt en gelijktijdig in het Oranjehotel gevangen zaten, de begrafenisondernemer die het stoffelijk overschot had gezien en Jongebreurs weduwe hebben verklaard dat hij naar alle waarschijnlijkheid om het leven is gebracht als gevolg van zeer gewelddadig verhoor. Definitief uitsluitsel over Jongebreurs doodsoorzaak is momenteel niet beschikbaar.

Jongebreurs stoffelijk overschot is op 31 januari 1942 begraven op de Algemene Begraafplaats van Schiedam. Op 2 januari 1956 is Jongebreur herbegraven in vak III van de Eregraven op de begraafplaats "Beukenhof" te Schiedam.[1]