Jan van Doerne (15e eeuw)

In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van Jan van Doerne (15e eeuw), onderzoeken we de impact ervan in verschillende contexten en hoe deze zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Vanaf het begin tot het heden is Jan van Doerne (15e eeuw) het onderwerp geweest van studie, debat en controverse. Op de volgende paar pagina's zullen we dieper ingaan op de meest relevante aspecten die verband houden met Jan van Doerne (15e eeuw), waarbij we de kenmerken, invloeden en repercussies ervan op de samenleving analyseren. Met dit onderzoek hopen we licht te werpen op dit zeer relevante onderwerp en een alomvattende visie te bieden die ons in staat stelt het belang ervan in de wereld van vandaag te begrijpen.

Jan van Doerne
circa 1395-ná 1462
heer van Deurne
Periode circa 1428-1456
Voorganger Gevard van Doerne
Opvolger Ywan de Mol
Vader Gevard van Doerne
Moeder Jutta van Bruheze

Jan van Doerne (circa 1395 - ná 1462) was een ministeriaal van de hertog van Brabant en leenman van de lage en middelbare jurisdictie van Deurne.

Van Doerne werd geboren als telg uit een geslacht dat reeds meer dan een eeuw tot de ministerialiteit van de hertog van Brabant behoorde. Bij zijn geboorte was zijn vader al heer van Deurne. Jan had zeker vier zussen en twee broers.

Omstreeks 1428 werd hij als opvolger van zijn vader beleend met de heerlijkheid Deurne. Zijn residentie was het Klein Kasteel, dat hij als leengoed van de heer van Cranendonck hield. In 1456 deed hij de heerlijkheid van de hand, vermoedelijk omdat hij geen wettige opvolgers had. Ywan de Mol, een patriciër uit Ledeberg bij Gent, was zijn opvolger, ondanks pogingen van Everard van Doerne huis en heerlijkheid te verwerven.

Van Doerne was gehuwd met Aleijt Nooijen van Doerne. Uit relaties met Dyela van der Heijden en Yden Amelis 's Clusensoen had hij drie onwettige zonen.